Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Čehovin preplezal 8B v Fontu

ponedeljek, 29. marec 2004, ob 05:51, Franci Savenc, ogledov: 1475

Delo, 29.03.2004, Šport - Tomaž Jakofčič: Odličen dosežek v meki balvanskega plezanja

Odličen dosežek v meki balvanskega plezanja


Čehovin preplezal 8B v Fontu


Naš plezalec je eden redkih tujcev, ki mu je uspel ta podvig - Konec tedna na tekmo svetovnega pokala v Birmingham


Pred kratkim se je iz evropskega centra balvanskega plezanja, Fontainbleuja pri Parizu vrnil naš najboljši balvanski plezalec Urh Čehovin (AO Matica, Lek). Tamkaj je uspel preplezati balvanski problem z oceno Fb 8B. Zaradi specifike tamkajšnjih balvanov so vzponi teh težav s strani tujih plezalcev zelo redki. Čehovin je uspešen vzpon opravil po tem, ko je dobil teoretična navodila lokalnih plezalcev, v pičlih desetih poizkusih.

Foto M. PihlarFontainbleu spada med najbolj znana in pomembna področja balvanskega plezanja na svetu. Poleg odličnih naravnih pogojev za to zvrst gre prvenstvo tudi nekoliko na račun zgodovinskih dejstev. Na balvanih Fonta kot območje popularno imenujejo, so se plezalci začeli preizkušati že v začetku dvajsetega stoletja in tamkajšnji prvi vzponi predstavljajo tudi nekakšne zametke športnega plezanja. Že zelo kmalu so bile tamkaj preplezane prve smeri z oceno 6A, kmalu zatem so kljub, gledano z današnjimi očmi, povsem neprimerni obutvi lokalni plezalci zmogli smeri z oceno 7A. Gibi opravljeni v balvanih Fonta so takrat predstavljali najtežje človekove plezalne gibe na svetu. Tudi sedaj tamkajšnji skalni osamelci – balvani, s svojo slabo in oblo razčlenjenostjo, predstavljajo veliko težavo tudi najboljšim balvanskim plezalcem na svetu. Mnogi se, vajeni svojo veliko moč izkoriščati predvsem pri plezalnih gibih na drobnih a ostrih poličkah, tukaj ne znajdejo najbolje. Mnogokrat je potreben izreden občutek za ravnotežje in previdno prenašanje teže na slabih, zaobljenih oprimkih.

Urh Čehovin je v Fontainbleuju plezal že velikokrat in je vedel, da mu tamkajšnji način plezanja leži. Balvanski problem z imenom Neznosna lahkost bivanja z oceno Fb 8B, je prvič poizkusil že pred leti a mu težji, spodnji del ni bil jasen. Letos mu je lokalno plezalec povedal pravilno kombinacijo gibov, ki je vodila do uspeha. Na srečo so prav v najtežjem delu oprimki dokaj ostri, nekakšne skalne poličke velike pol centimetra. Zaradi pomanjkanja stopov je potrebno najtežje gibe v zelo previsni steni opraviti brez pomoči nog. Celoten problem vsebuje enajst zelo težkih gibov. Ob prvem in drugem vzponu je bil problem ocenjen celo z oceno 8B+ in je pomenil enega najtežjih balvanskih problemov na svetu. Kasneje so nepridipravi umetno povečali nekaj oprimkov in ocena je zdrknila na sedanjo 8B. Čehovin je s tem vzponom eden redkih tujih plezalcev s preplezano oceno 8B v Fontu in se postavlja ob bok nekaterim najbolj znanim balvanskim plezalcem na svetu; Fredu Nicolu Davidu Grahamu ter Klemu Loskotu, ki jim je to uspelo. V četrtek odhaja Čehovin v Anglijo kjer nas bo v Birminghamu kot edini Slovenec zastopal na tekmi za svetovni pokal v balvanskem plezanju. Glede na odlične rezultate v naravnih stenah je tudi tam pričakovati dobre rezultate.

Tomaž Jakofčič
fotografija M. Pihlar

Oznake: PLE
eXTReMe Tracker