Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

BMC 2011 - poročilo

KA PZS: Mednarodnega srečanja plezalcev v Severnem Walesu, ki ga organizira BMC (British Mountaineering Council), sva se kot predstavnika Slovenije letos udeležila Matic Obid (AO Nova Gorica) in Karel Završnik (Akademski AO).
BMC International Summer Climbing Meet 2011

Na srečanju, ki je bilo od 8. - 15. maja 2011 je bilo 69 plezalcev iz 24 različnih držav. Namen srečanja (razpis) je seznanjanje gostujočih z načinom in pogledom na plezanje v Angliji, pri katerem uporabljajo zgolj premična varovala.

Nastanjeni smo bili v bližini kraja Llanberis v osrčju valižanskih gora, kjer je tudi nekaj najbolj znanih sten za tovrstno plezanje. Žal je bilo na tem območju ves teden slabo vreme, tako da smo plezali predvsem na obmorskih klifih, ki so oddaljeni približno pol ure vožnje. Tam je bilo vreme povečini lepo, tako da smo lahko dobro izkoristili vsak dan.

Ocene ''trad'' smeri so nekoliko zahtevnejše za razumevanje, a že po nekaj smereh plezalec kmalu ugotovi za kaj gre. ''E'' ocena je kompleksna in vključuje tako težavnost plezanja, kot tudi možnost nameščanja varoval. Lahko se zgodi, da imata dve, v plezalnem smislu različno težki smeri, enako oceno. V tem primeru bo tista težja imela boljšo možnost varovanja kot tista lažja. Drugi del ocene (6a, 6b ...) pa pove le koliko je težek najtežji detajl v smeri. Teh ocen ne smemo menjati s francoskimi, saj gre tu za popolnoma drugo lestvico.

Oba sva poizkušala čim več smeri preplezati na pogled s sprotnim nameščanjem varoval, kar je tudi najbolj cenjeno. Karel je na ta način plezal smeri do ocene E5, Matic pa do E6. Obiskali smo večino najboljših obmorskih plezališč, kot so Gogarth, Craig Doris, Tremadog, Ogwen in druga. Za vsako območje je značilna druga vrsta skale, močno pa se razlikujejo tudi možnosti varovanja.

Na srečanju je bilo poskrbljeno tudi za družabne dogodke. Videli smo precej zanimivih predavanj, osrednji dogodek pa je bila debata, ki jo je vodil legenda tamkajšnjega plezanja Pat Littlejohn, z naslovom‘Bolts, Style & Ethics in World Climbing'. Tradicionalno plezanje je zanje tista prava ''avantura'', medtem ko je plezanje navrtanih smeri ''zgolj'' šport. Marsikateri od mladih plezalcev, ki sva jih spoznala pravzaprav ne bi plezali, če ne bi bilo tradicionalnega plezanja.

Z organizacijo srečanja ter samim plezanjem sva bila zelo zadovoljna. Videla sva, da se da marsikaj preplezati brez uporabe klinov in svedrovcev. Dobila sva veliko izkušenj za uporabo premičnega varovanja, predvsem pa zatičev, ki jih v naših stenah precej redkeje uporabljamo. Oba sva bila mnenja, da se bo treba še vrniti in obiskati stene, ki jih sedaj zaradi slabega vremena nismo.

Na koncu bi se zahvalila Komisiji za alpinizem PZS, ki naju je finančno podprla in nama omogočila udeležbo na srečanju.

Besedilo in foto: Matic Obid in Karel Završnik 
Fotografije tudi s UKC 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti