Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

»Zakon o TNP sprejet s figo v žepu«

Delo, Dogodki dneva - Blaž Račič: Bohinjski župan Franc Kramar, ki bo bojkotiral nocojšnjo slovesnost ob 30-letnici TNP, meni, da država ne uresničuje določb zakona - Pričakovanja domačinov se ne uresničujejo, turistični potencial Bohinja usiha

Bohinjska Bistrica - »Država je novi zakon o Triglavskem narodnem parku (TNP) pred skoraj letom dni sprejela s figo v žepu, saj se njegove določbe ne uresničujejo,« je povedal Franc Kramar, župan občine Bohinj, ki se nocojšnje slavnostne akademije ob 30-letnici delovanja TNP na Bledu protestno ne bo udeležil. Podobna pričakovanja, ki so ostala neuresničena, so imeli v Bohinju tudi pred 30 leti, ko je bil sprejet prvi zakon o TNP, zato razočaranje ostaja, je poudaril župan največje občine v TNP.

Na ministrstvu za okolje in prostor učinke novega zakona vidijo drugače kot domačini in zagotavljajo, da se z izvajanjem določb zakona ukvarjajo prednostno in da večino uspešno obvladujejo v zakonskih rokih.

Postopek za sprejetje državnega prostorskega načrta za Vogel, ki ga mora po zakonu o TNP začeti vla da, zamuja že pol leta. V službi za odnose z javnostjo ministrstva za okolje in prostor so pojasnili, da za radi sprememb zakona o prostor skem načrtovanju že pred obravnavo na vladi pripravljajo vsebinske rešitve za državni prostorski načrt, zato po njihovi oceni postopek ne zamuja in poteka po načrtu. Vlada ga bo obravnavala predvidoma jeseni. Kdaj bo postopek končan, niso pojasnili.

Tomaž Šumi pravi, da je bilo obljub dovolj

Predsednik uprave Žičnic Vogel Tomaž Šumi pojasnila ministrstva označuje za izgovore in pravi, da se je eno leto po sprejetju zakona iz optimista spremenil v realista, skrbi pa ga, da bo postal pesimist. »Obljub je bilo že v preteklosti dovolj,« je povedal in opozoril, daje od smučišča Vogel, ki ga na leto obišče do 100.000 smučarjev, pomembno odvisen bohinjski zimski turizem. Postopek se prihodnje leto ne bo končal, pravi Šumi, ki vzrok za to vidi v tem, da politični odločevalci pred parlamentarnimi volitvami ne bodo tvegali z občutljivimi odločitvami, kar Vogel z lego v TNP zagotovo je.

Na opozorila Franca Kramarja, da z zakonom predvidenega državnega denarja za 8o-odstotno sofinanciranje gradnje komunalne opreme še ni, na ministrstvu za okolje odgovarjajo, da pripravljajo projektna izhodišča za programsko sofinanciranje. Pri tem, da s pripravo meril zamujajo že pol leta, so pojasnili, da je to nov pristop, ki bo omogočal črpanje sredstev tudi za raven manjših komunalnih naprav. Razpisi za ta sredstva bodo opravljeni predvidoma do konca leta. Višine sredstev na ministrstvu še niso določili, čeprav so na začetku leta sporočili, da letos za ta namen nimajo predvidenega denarja.

Razvoj Triglavskega narodnega parka je direktor TNP Martin Šolar ocenil pozitivno, pri tem pa je opozoril, da razvojne usmeritve iz zakona v občinah še niso zaživele. Dodal je, da pričakujejo uresničevanje zakonskih zavez, in ugotavlja, da se pri financiranju tudi zaradi krize zatika.

Franc Kramar meni, da Bohinj razvojno zaostaja

V 30 letih je območje Bohinja ostalo sorazmerno ohranjeno, žal pa tudi zaostalo, ugotavlja župan Franc Kramar. Turistični potencial je usahnil, nadomestile pa so ga vse mogoče prepovedi in zakonska omejevanja. Posledice so vidne. »Mladi odhajajo, ostaja pa vedno starejša populacija, ki bo svoje premoženje prodala za gradnjo počitniških objektov. Območje parka bo postalo območje bogatih izbrancev, ki bo zaživelo samo ob koncih tedna, Bohinj pa bo izletniška točka, imenovana Triglavski narodni park,« je poudaril župan. Moti ga tudi, da bo nocojšnja slavnostna akademija na Bledu, in ne v Bohinju, kamor bi država morala po zakonu preseliti sedež parka, vendar za ta namen nima predvidenega denarja niti za prihodnje leto.

Blaž Račič

www.delo.si  28.05.2011

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "»Zakon o TNP sprejet s figo v žepu«"

Tomaž Ogrin,

Kateri bohinjski hudič je prepisal hotele na nekega špekulanta? Hotel v Ribčevem Lazu (bivši Kompas, če se ne motim), pa Bellevue, Ob Jezeru, Zlatorog, Pod Voglom, Na Voglu...

Potencial, da te kap! V vseh se celo leto tare gostov, a ne? Imajo odlično ponudbo v hrani in komfortu, odlično vodenje po TNP, izbrane skupine gostov, ki cenijo naravo...Vsi ti hoteli so v TNP! Poleg tega so se nekateri omastili še s privat gradnjami v Ukancu (hotelirstvo). Pa z gostiščem ob sami obali, kajne? Ki so ga hoteli celo legalizirati kar z zakonom o TNP.

Kanin, ki ima res nekaj snega, je na psu že nekaj let. Podnebje naj bi se segrevalo, Triglavski ledenik jemlje. Vogel pa kar sanja naprej o širitvah, iz tujega (davkoplačevalskega) žepa, seveda.

A ni teh krokodiljih solz in zablod že dovolj?

Prav bi bilo, da kak novinar raziskovalno-kritično opiše stanje in vzroke v Bohinju, ne pa, da opisuje bohinjske žajfnice.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti