Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Dve novi smučarski smeri

ponedeljek, 29. marec 2004, ob 05:40, Franci Savenc, ogledov: 1869

Aljoša Mikluš je sam presmučal Mlečno cesto, z Žigo Šterom pa Zločinca
P.s.: Dodani sta bili skici, ki sta povečljivi na širino 590 pik

Severna stena Turnov

Mlečna cesta: IV-, mesto S5-, 450 m,
prvi smučal Aljoša Mikluš 12.03.2004

Smer Mlečna cesta sta prva preplezala zakonca Relja, 16.01.2000

Pri gostilni Kanonir v Kokri levo po gozdni cesti, proti planini Podstoržič. Približno 200 m za tretjim mostom levo v široko grapo in po njej do skalnega skoka. Prek njega v grapo in po njej do sveče (5 m, 90 st.) ter čez njo; mogoče jo je tudi obiti, po levi ali desni. Čez gozdno cesto v nadaljevanje grape in po njej preko krajših skokov do druge sveče (3-4 m, 80 st.). Po njej in dalje po enakomerni strmi grapi do širokega kotla.
Smuk v območju vzpona. Težavna je sveča v zgornjem delu, ki jo je potrebno preskočiti, saj obvoz ni mogoč. Spodnja dva skoka (svečo in skalni skok) pod gozdno cesto, pa je možno obvoziti po desni (gledano navzgor).


Severozahodna stena
Lipanjskega vrha in Mrežc

Zločin: IV+, S5+, zg. 200 m IV, S4+, 1000 m,
prva smučala Aljoša Mikluš in Žiga Šter 18.03.2004


Začne z izrazito ozko grapo s skokom, tako kot smeri Zapiralka, Zimski vihar in Zločinec. Ob izhodu iz grape, zavijemo desno po smeri Zločinec in ji sledimo vse do strme skalne stene. Tu plezalna smer nadaljuje rahlo desno do rumenega previsa, mi pa zavijemo levo na greben. Od tu prečimo proti levi širok graben pod vršno steno do novega grebena, preidemo v še en graben, ki ga prečimo, nato pa zavijemo levo na greben, srednji med skalnimi stopnjami in 150 m desno proti vrhu sedla.
Spust po smeri vzpona.

Besedilo in skici
Aljoša Mikluš


Skici sta (s klikom) povečljivi do polne širine (590 pik)

eXTReMe Tracker