Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

NEPAL - Everest BC treking

ESCAPE-TA: Treking pod streho sveta, odhod 20. oktobra

 Promocijska objava 

1. dan: Polet proti Katmanduju

2. dan: Prihod v Katmandu
Prihod v Katmandu (1.300 m), transfer in namestitev v hotelu***. Vzamemo si nekaj časa za počitek in osvežitev. Popoldne pa se odpravimo na kratko spoznavanje starega dela Kathmanduja, ki ga zaključimo v lokalni gostilni in večerno pripravo na naš štirinajstdnevni treking.

3. dan: Polet proti Lukli 2.840 m - začetek trekinga do Phakdinga 2.650 m
Jutranji polet Katmandu - Lukla (2.800 m ~ 1 ura). Med letom smo deležni pogledov na Himalajsko verigo na levi strani. V Lukli srečamo naše nosače in tukaj se začne tudi naš treking. Nikamor se nam ne mudi in v poldrugi uri ure dosežemo reko Kosum - 2.550 m, ter nadaljujemo po dolini Dudh Kosi (Mlečna reka) do Phakdinga (2.650 m). Preostanek dneva počivamo in se poskušamo čim bolje aklimatizirati. Čas hoje 4-5 ur, vzpon 100 m, spust 250 m, lodge.

4. dan: Treking do Namče Bazar-ja 3.450 m
Pot nadaljujemo po dolini Dudh Kosi do Benkar (ok. 2 uri), v naslednji uri pa prispemo do Jorsale. Tu je chek point-vhod v nacionalni park Sagarmatha, kar v šerpovskem jeziku pomeni Mount Everest. Pot nadaljujemo preko "Hillaryjevega" visečega mostu preko reke Bosi Koti do Namče Bazarja (3.450 m). Kraj je najpomembnejše mesto v pokrajini Kumbu. V manjšem "rokodelskem centru", si lahko kupite vse kar vam srce poželi. Čas hoje 5-6 ur, vzpon 950 m, lodge.

5. dan: Namenjen počitku in aklimatizaciji v dolini Thame
Za nadaljni vzpon je zelo pomembna dobra aklimatizacija, ki jo bomo opravili v dolimi Thame. Izklesani kamni "mani-ji" nam bodo kazali pot do slikovite gompe, od katere je prekrasen pogled na celo dolino. Čas hoje 4 ure, lodge.

6. dan: Namče Bazar - Mong La (4.000 m)
Naša pot se tukaj loči on glavne poti proti Everestu. Pot nas vodi po pobočjih šerpovske svete gore Kumbi Iha in po ne preveč strmi poti osvojimo prelaz Mong La. Prelaz kraljuje nad dolinami rek Dudh kosi in Imja Khole ok. 500 m pod nami. Čas hoje 4 ure, vzpon 550 m, lodge.

7. dan: Mong La - Dole (4.000 m)
Začetek in konec današnje etape je na isti višini, a je takoj zjutraj pred nami 500 m spusta do Phortse Drangka ok. 3.500 m reke Dudh kosi od tukaj pa zopet strmo navzgor proti Dole-ju. Čas hoje 3-4 ure, vzpon 500 m, spust 500 m, lodge.

8. dan: Dole - Machhermo (4.470 m)
Pred nami je kratka a izredno slikovita etapa s Čo Ojem na čelu, ki se bohoti na severu. Popoldne pa bomo imeli čas opraviti še krajši aklimatizacijski pohod v bližnjo okolico. Čas hoje 3 ure, vzpon 470 m, lodge.

9. dan: Machhermo - Gokyska jezera (4.790 m)
Pot nas pelje proti severu, pokrajina pa postaja vedno bolj zanimiva in divja. Za Pangkom se znajdemo med Machermo Ri-jem in moreno ledenika Ngozumba. Pot nadaljujemo do kristalno modrih Gokyskih jezer. Prenočimo pri tretjem, kjer lahko občudujemo eno izmed najlepših pokrajin v Himalaji. Čas hoje 3-4 ure, vzpon 350 m, lodge.

10 dan: Gokyo Peak - Dragnag (4.700 m)
Zjutraj nadaljujemo pot proti Gokyo Peaku 5.360 m, katerega osvojimo v 2- 3 urah. Sam vzpon ni tehnično zahteven. Z vrha ob jasnem vremenu vidimo kar 4 osemtisočake (Čo Oju, Mount Everest, Lotse in Makalu), pod nami pa ležijo kristalno modra Gokyska jezera med mogočnimi travniki, morenami in ledeniki. Med sestopom prečkamo ledenik Ngozumba, ki je pokrit z gruščem, pot pa speljana med umetninami narave - ledeniškimi jezerci, potočki, ledeniškimi labirinti. Na drugi strani dosežemo slikovit zaselek Dragnag 4.690 m. Čas hoje ok. 7 ur, vzpon 600 m, spust 670 m, lodge.

11. dan: Dragnak - Čo la - Dzongla - Lobuče (4.910 m)
Pred nami je ena izmed najdaljših etap našega trekinga. Tehnično nezahtevna pot nas pripelje na prelaz  Čo La 5.330 m. Del spusta proti Dzongle 4.850 m nas vodi preko ledenika, ki pa je vseskozi lepo speljana. Na jugu lahko opazujemo 6.500 m visok masiv Tabuče, Cho La Tse in Ama Dablam, ki pa je iz te perspektive povsem drugačen kot smo ga vajeni. Po čudoviti pokrajini nadaljujemo pot mimo jezerc Cho La Tsho 4.500 m in se priključimo glavni poti, ki gre proti Everest-Base campu. Lobuche 4.930 m dosežemo v treh urah. Čas hoje ok. 9 ur, vzpon 850 m, spust 800 m, lodge.

12. dan: Lobuče - Gorak Šep - Kala Patar - Lobuče 4.910 m
Pot nas vodi do Gorak Šepa (5.140 m), kjer se lahko alpinisti, trekerji, popotniki še zadnjič na proti proti Everestu nastanijo v lodgih. Od tu v dobrih dveh urah dosežemo Kala Patar (5.643 m) razgledno točko s katere je res veličasten pogled na bližnjo piramido Everesta, ki ni oddaljena niti deset kilometrov zračne razdalje. Tudi pogled proti Nuptse-ju, in ledeniškemu svetu Kumbu ledenika z Everestovim baznim taborom je enkraten. Polni vtisov se mimo Gorak Šepa vrnemo v Lobuče. Čas hoje 7 - 8 ur, vzpon 600 m, spust 600 m, lodge.

13. dan: Lobuče - Pangboče - Deboče 3.820 m
Pot nas vodi po klasični poti pristopa do Everest base campa, seveda pa mi po njej že sestopamo. Med sestopom nas sem ter tja preseneti tudi kakšen manjši vzpon. Vseskozi pa nas obdajajo mogočni vrhovi od Lotseja za nami, do mogočnega Ama Dablama pred nami. V Pangbočeju (najvišje stalno naseljen kraj) se nahaja najstarejši samostan v področju Kumbu. Samostan je postavljen na mestu, kjer je nekoč prebival svetnik Lama Sanga Dorje. Zlasti so vredne ogleda stare stenske poslikave. Pot nadaljujemo do Debočeja 3.800 m. Čas hoje ok. 6 ur, vzpon 200 m, spust 1.100 m, lodge.

14. dan: Deboče - Tengboče - Namče Bazar (3.450 m)
Pot nas vodi Tengboče 3.867 m, kjer stoji največji in najlepši samostan v regiji. Vzamemo si nekaj časa za ogled samostana nato pa sledi dolg spust in po približno dveh urah dosežemo zaselek Phunki (3.250 m), znan po molilnih mlinčkih, ki jih poganja voda. Tukaj preko visečega mostu prečkamo reko, nato pa sledi vzpon proti Namče Bazarju. Med potjo se nam še enkrat odpre pogled na himalajske osemtisočake. Čas hoje ok. 6 ur, vzpon 260 m, spust 620 m, lodge.

15. dan: Namče Bazar - Lukla (2.800 m)
Pred nami je zadnji dan trekinga za katerega potrebujemo približno sedem ur. Pot nas vodi navzdol po dolini Dudh Kosi vse do Lukle 2.800 m. Čas hoje 7-8 ur, vzpon 250 m, spust 1.050 m, lodge.

16. dan: Polet proti Katmanduju
Dopoldanski polet iz Lukle proti Katmanduju. Sledi prevoz do hotela. Prosto popoldne bo večina porabila za potepanje po Katmanduju.

17. dan: Katmandu ogled mesta
Celodnevni ogled mesta zajema večino zgodovinskih in verskih predelov v Katmanduju. Začeli bomo na trgu Durbar, kjer bomo začutili pravi mestni vrvež. Na trgu se nahaja preko petdeset spomenikov, nekateri od njih datirajo že iz dvanajstega stoletja. Najbolj znana je stara kraljeva palača in Kumari Bahal, prebivališče žive boginje, katero bomo z nekoliko sreče tudi videli. Na gozdnatem griču nad mestom stoji neverjetna z zlatom prekrita stupa Swayambhunatha, zgrajena nekje v petem stoletju. Je najbolj sveti kraj budistov v Katmandujski dolini. Na bregovih reke Baghmati pa leži sveti Hindujski tempelj Pashupatinat. Je naj sveto svetišče boga Shive na celem pod kontinentu. Reka Baghmati se zliva v sveto reko Ganges in je tako za Nepalske Hindujce najpomembnejši kraj - prizorišče sežiganj pokojnikov.

18. dan: Katmandu prosto

19. dan: Transfer na letališče in polet proti domu

20. dan: Prihod domov

CENA potovanja ob 10 udeležencih je 2.050 EUR

Ob vplačilu akontacije 400 EUR do 1. julija 20011 posebna cena 1.985 EUR

Cena vključuje:

  • letalska karta Ljubljana - Katmandu - Ljubljana
  • letalska karta Kathandu - Lukla - Katmandu
  • vsi prevozi v Nepalu po programu
  • 4 nočitve z zajtrkom v Katmanduju hotel***
  • enodnevni voden ogled Katmanduja
  • angleško govoreči vodič po Katmanduju
  • vsa dovoljenja za treking
  • nočitev z zajtrkom v času trekinga /lodge/
  • nosače v času trekinga (1 nosač na 2 udeleženca)
  • angleško govoreči treking vodnik
  • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini
  • organizacijo potovanja

Cena ne vključuje:

  • vstopnega vizuma za Nepal (ok. 40 USD)
  • kosila, večerje
  • napitnin

Število udeležencev je omejeno na 15 oseb

Datum odhoda: 20. oktober 2011

Želim več informacij o trekingu >>

Ostala popotovanja:

Kamčatka, julij-avgust 2011

Kilimandžaro, december 2011

Heliski Kamčatka, marec-april 2012

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti