Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Za začetek dneva na Ratitovec

ponedeljek, 16. maj 2011, ob 05:28, Maja Duh, ogledov: 2197

Gorenjski glas, GG - Ana Hartman: Že od 3. maja 2004 se vsak dan povzne nanj

Jutri (07. maja 2011) bodo razglasili rezultate jubilejne, dvajsete akcije Prijatelj Ratitovca. Zadnja leta je najbolj aktivna pohodnica Zofka Tolar, ki se že od 3. maja 2004 vsak dan povzpne na goro nad Železniki.

Železniki – Jutri ob 11. uri se bodo pred Krekovo kočo na Ratitovcu srečali Prijatelji Ratitovca, ki jih povezuje priljubljena rekreativna akcija Planinskega društva za Selško dolino. Na srečanju bodo razglasili rezultate lanske akcije, ki je potekala že dvajseto leto, in podelili priznanja najaktivnejšim pohodnikom. Zadnja leta še posebej izstopa Zofka Tolar, ki se v knjigo na vrhu Ratitovca neprekinjeno vpisuje že 2560 dni zapored, vse od 3. maja 2004. Na vprašanje, kaj jo že sedem let vsak dan vleče na hrib nad Železniki, je 58-letna upokojenka s Križne Gore odvrnila, da so vzponi na Ratitovec pravzaprav postali navada, s katero začne dan. Od doma se odpelje okoli pete ure zjutraj, v Železnikih se ji vsak drugi teden, ko ji to dopušča služba, pridruži Cveta Rehberger, ob pol šestih pa se s Prtovča na okoli tisoč metrih nadmorske višine odpravi(ta) proti Ratitovcu na 1667 metrih. »Na poti poslušam petelinčka, včasih srečam zajčka, drugič gamsa … Narava je čudovita, sončni vzhodi prav tako, lepote večkrat fotografiram s telefonom. Za vzpon in vrnitev ponavadi potrebujem uro in pol, moja hoja je bolj lahka in 'uživaška',« je pojasnila Zofka.

Vzponi pa niso vedno tako prijetni, še zlasti v zimskih razmerah je treba veliko vztrajnosti in trme. »Včasih je treba gaziti, 'krpljati', letos je bilo pogosto gladko, zato smo precej uporabljali dereze. V res hudih razmerah se slišimo z drugimi pohodniki in se skupaj odpravimo proti vrhu. Tako je precej lažje, vsak nekaj časa gazi naprej, pa tudi bolj varno, saj nam pretijo tudi snežni plazovi,« je pojasnila Zofka, ki doslej k sreči še ni imela nesreče. Ob vprašanju, do kdaj bo še dan za dnem osvajala Ratitovec, se nasmehne: »Bomo videli … Dokler bo zdravje. V zadnjih letih nisem bila bolna, imela sem le nekaj prehladov, odpornost pa mi zagotovo raste tudi zaradi redne hoje na Ratitovec.« Rada se odpravi tudi v druge hribe na Gorenjskem ali sede na kolo, morja pa, kot pravi, prav nič ne pogreša.

Ratitovec je sicer že vrsto let priljubljena pohodniška točka, tudi po zaslugi akcije Prijatelj Ratitovca, ki pohodnikom narekuje petnajst vzponov na leto. V vpisanih knjigah se je v dvajsetih letih nabralo kar 240.439 vpisov, planincev, ki so v akciji sodelovali vsaj eno leto, je bilo 1107. Med njimi je štirinajst takih, ki so sodelovali v vseh dvajsetih akcijah in bodo na jutrišnji slovesnosti prejeli posebno spominsko značko. Lani je normo izpolnilo 474 pohodnikov, ki so se v knjigo na vrhu vpisali 21.579-krat. Zmagovalec lanske akcije je bil ob Zofki Tolar še Franc Čufar, ki je bil prav tako na Ratitovcu vse dni, nagrade pa bo poleg njiju prejelo še osem najboljših. Priznanja bodo podelili tudi udeležencem, ki so se v vseh letih akcije na Ratitovec povzpeli tisoč oz. večtisočkrat; najboljši med njimi je Marjan Benedik, ki je lani dosegel pettisoči vzpon.

Ana Hartman

eXTReMe Tracker