Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V visokogorju še vlada zima

Gorenjski glas - Jasna Paladin: Praznični dnevi in toplo aprilsko vreme so kot nalašč za obisk naših gora, a poznavalci opozarjajo na previdnost in ustrezno pripravljenost. Številne planinske koče so med prvomajskimi prazniki odprle vrata, nekatere tudi obnavljajo.

Število planincev in obiskovalcev gora se je v teh prazničnih dneh precej povečalo, in ker oddih visoko v naravi po dolgi zimi radi poiščejo tudi tisti, ki se v zimskem obdobju v gore niso podajali, smo poznavalce vprašali, na kakšne razmere morajo biti v teh spomladanskih dneh planinci pripravljeni in kaj vse je treba storiti za lastno varnost.

»Letošnja zima in pomlad sta bili posebni v smislu velikih temperaturnih nihanj. Sredi aprila smo imeli že prave poletne temperature, sedaj pa so zopet zelo nizke in prinašajo celo sneg. Vendar pa nas visoke temperature v nižini in pravo razkošje pomladnega razcveta rastlin ne sme zavesti, v visokogorju vlada še prava zima. Na Kredarici je tako še vedno okoli 250 cm snega. Sneg se začne sicer nekaj nad 1600 metri na osojnih legah, na prisojnih pa sega ta snežna meja precej višje in sneg dobro pobira. Vendar pa v grapah ostaja in je zmrznjen. Če torej načrtujemo našo turo v visokogorje, bomo potrebovali vso zimsko opremo s cepinom, derezami, čelado in plazovnim trojčkom (plazovna sonda, plazovna žolna in snežna lopata). Tehnično opremo pa moramo znati tudi uporabljati, sicer nam prej škodi kot koristi,« opozarja predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, in dodaja, da so cepin, dereze in čelada nujno potrebni tudi v poznem poletju ob prečenju grap, polnih snega.

Ko se odpravljamo v gore, moramo turo dobro načrtovati, to pa se začne že doma. »Premisliti moramo, kako je z našo fizično pripravljenostjo, planinskim udejstvovanjem v zadnjem obdobju, kako je z našo tehnično usposobljenostjo in opremo, ki jo imamo oziroma bi jo potrebovali na turi. Preveriti moramo vremensko napoved, pa tudi to, ali so na naši predvideni poti planinske koče in ali so že odprte. Dan je sicer že daljši, vseeno pa računajmo, da se pravočasno odpravimo na pot in da se tudi vrnemo pred mračenjem. Ne pozabimo na dobro obutev – planinske čevlje z narebričastim podplatom, prek gležnjev. V nahrbtniku naj bodo poleg malice, pijače in osebnih dokumentov vedno rokavice, kapa, vetrovka, zaščitna krema, sončna očala, rezervna in topla oblačila. Ne pozabimo na kompas, ustrezen planinski zemljevid območja svoje ture, zavitek prve pomoči z zaščitno (astronavtsko) folijo, piščalko, bivak vrečo, vžigalice, svečo in baterijsko svetilko. Če imamo mobitel, pred odhodom napolnimo baterijo, med pohodom pa naj bo dan na tiho ali ugasnjen, da vas in drugih obiskovalcev ne moti v doživljanju narave. Vsekakor pa za gorništvo velja načelo postopnosti: najprej opravimo nekaj lažjih izletov, kasneje se lotimo zahtevnejših tur. Če smo sezonski obiskovalci gora in pozimi ne hodimo redno v gore, potem spomladi najprej obiščimo cilje v neposredni bližini doma, kopna hribovita območja in poraščene vrhove ter tako postopoma pridobivajmo fizično pripravljenost in tehnično usposobljenost za skalne vršace,« še pravi Rotovnik in opozarja, da se vreme v gorah hitro spreminja, ozračje pa se lahko tudi v toplem delu leta nenadoma ohladi tudi pod ničlo.

Planinske koče med prazniki večinoma odprte

Med prvomajskimi prazniki so vrata odprle številne planinske koče. Iz PD Jesenice tako sporočajo, da je koča pri izviru Soče že stalno odprta, koča na Golici bo od 30. aprila, Tičarjev dom na Vršiču od 13. maja, Erjavčev dom na Vršiču pa od 15. maja (do takrat obratuje med vikendi in prazniki). Roblekov dom na Begunjščici bo med prazniki odprt še do nedelje, Valvazorjev dom pod Stolom je od minulega vikenda že stalno odprt, Pogačnikov dom na Kriških podih pa je še zaprt. Od 30. aprila dalje bosta stalno odprta Aljažev in Šlajmerjev dom, ki ju upravlja PD Dovje Mojstrana. Čez prvomajske praznike so odprte tudi Koča pri Savici, Kovinarska koča v Krmi, Češka koča PD Jezersko (ob lepem vremenu), Koča na Kališču, Koča na Klemenči jami, Dom na Menini planini, koča na Kriški gori in druge. Koča na Planini pri jezeru bo vrata odprla šele 1. junija, prav tako sta v teh dneh zaradi obnove zaprti tudi Dom Planika pod Triglavom in Koča na Doliču. Do poletne sezone bo zaprta tudi priljubljena planinska koča na Kamniškem sedlu, saj jo člani PD Kamnik še od jeseni temeljito prenavljajo.

Med planinskimi kočami, ki so bile v zadnjem času posodobljene ali obnovljene, pa so po podatkih Planinske zveze Slovenije tudi: Planinska koča pri Triglavskih jezerih, Koča na Zelenici, Valvasorjev dom pod Stolom, Planinski dom pod Storžičem, Aljažev dom v Vratih, Domžalski dom na Mali planini, Planinski dom na Krnskih jezerih in druge.

  29.04.2011


G-L, 23.04.11: Planinske koče
... odprte v času praznikov, stalno ...

G-L, 20.04.11: Najvišje cene ...
prenočevanja, osnovne prehrane ...

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti