Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Primorske stene - 18.04.11

Peter Podgornik: V objemu Bavških gora
V podkvastem objemu grebenov in številnih vrhov je med dolinama Koritnica in Trenta stisnjena krajša dolina Bavšica. Dejansko je Bavšica stranska dolina Koritnice, odprta proti jugozahodu, kamor spušča skromne vode potoka Šunik.

... Od nekoč obljudene in obdelane doline je danes ostalo žal le malo. Poleg nekaj domačinov in vikendašev je v poletnih mesecih malo bolj obiskana na račun planinskega vzgojnega centra.

Dolina ima zanimivo zgodovino, o življenju Bavškarjev so pisali različni avtorji, med gorniki se je še posebno potrudil Henrik Tuma, ki je okrog sto let nazaj v njihovi družbi prehodil danes povečini zapuščene poti, prečil grebene in tako pristopil na večino vrhov, ki jo obdajajo. Sočni pašniki na jugovzhodnih pobočjih vrhov Loške stene, nad planino Bala in vrhov okrog planine Bukovec so danes le spomin na stare čase. Nič ni več nabiralcev pelina, ki so na strmih poraščenih pobočjih polnili vreče s temi dragocenimi zelišči. Zob časa je povečini prerasel steze vrharjev, prebivalcev Bavšice, ki so v spoštovanja vrednih strminah vse do vršnih grebenov garali za vsakdanji kruh.

V predelu Zgornja Bavšica, kjer je konec ceste, se dolina pod poraščenim Črnim vrhom razcepi v dva kraka. Leva, daljša dolina Bala z ostanki istoimenske planine, se zaključi visoko na prevalu Čez Brežiče. Markirana pot se tam razcepi, ena se spušča proti Loški Koritnici, druga vzpenja čez Škrbino za Gradom proti Špički in Trenti. Desna dolina je krajša, markirana pot vodi mimo ostankov planine Bukovec (sedaj lovska koča), svet nad ostanki planine se imenuje Bukovska korita. Steza se višje razcepi v dva kraka, en krak poti gre proti sedlu Kanja (Pr farjeh), od koder se steza spušča proti Trenti oziroma nadaljuje desno na Bavški Grintavec, drugi krak steze pelje čez Vrh Ruš in naprej na Bavški Grintavec. Rdeče markacije nekoč označene poti na Briceljk so že dolgo prebarvane s sivo barvo. Vrhovi nad Bavšico so gotovo bolj priljubljeni med ljubitelji brezpotji in grebenov. Člani zelene bratovščine hranijo poleg stez veliko skritih prehodov visoko pod vrhove Bavških gora.

Bavšica je dolina, kjer plezalci, razen tistih, ki sestopajo z Loške stene, niso preveč v napoto. Poleg vseh vrhov, ki jo obdajajo, ne ponuja veliko smeri za plezanje. Izstopajo le redke izjeme, kot je vzhodna stena Stadorja, nazobčan greben Pihavcev, oddaljena stena Pelca nad Klonicami, Šmihelovca in Bavškega Grintavca, ki poleg lažjih skalnih smeri ponuja zahtevne smučarske spuste. Obrobni grebeni okrog Bavšice ponujajo užitke v povečini samotnem svetu in kar sami kličejo po obisku. Svet brez koč, vodnih virov in številnih možnosti umika, zahteva dobro pripravo in primerne razmere za varno izvedbo izbrane ture. Med turnimi smučarji sta najbolj priljubljena spusta s Konjske škrbine in sedla Čez Brežice, ki potekata skozi dolina Bala v Bavšico, nekateri bolj korajžni smučajo tudi z vrhov Briceljka, Moreža …

Ker obdajajo Bavšico vrhovi, katerih stene in grebene smo za splet delno že predstavili, bomo tokrat razkrili še nekaj gorniških skrivnosti te samotne doline.

 

PrimorskeStene.com  16.04.2011
V objemu Bavških gora

G-L: Vse dosedanje objave o Primorske stene

  

  

 

 


 



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Primorske stene - 18.04.11"

Peter Podgornik,

Najlepša hvala Petru za to pripombo in lepe besede. Ob toliko gradivu in raznih informacijah je zmerom mogoče kaj nehote spregledati.

Kar se tiče smučarskih spustov v spoštljivih strminah Bavškega Grintavca pa moram dodatno omeniti, da so objavljeni v samostojnem poglavju, ki obravnava samo Bavški Grintavec, kar je omenjeno v uvodu zadnjega prispevka o Bavških gorah.

Bavški Grintavec, severozahodna stena

Severozahodno ostenje Bavškega Grintavca ponuja poleg plezalnih vzponov odlične pogoje ljubiteljem zahtevnih spustov s smučarsko desko in na smučeh. Deskanje in smučanje po zgoraj označenih smereh zahteva vrhunsko obvladanje te dejavnosti in ni primerno za večino turnih smučarjev, ki v zmerom večjem številu zahajajo pozimi in spomladi uživat po belih strminah. Iz podatkov s katerimi trenutno razpolagam in so zgolj informativne narave je razvidno, da sta večino spustov kot prva opravila Marko Čar z desko in Simon Čopi na smučeh, le spust št. 6 sta opravila Andrej Terčelj in Borut Črnivec. Pogled na fotografijo nam pove, da gre večina spustov po steni Malega Grintavca in Vrh Brda.

Seznam spustov:

1. Grapa med Bavškim Grintavcem in Malim Grintavcem: VI-, 700 m

Marko Čar in Simon Čopi, april 1992

2. Steber Malega Grintavca: VI-, 450 m

Marko Čar in Simon Čopi, 31. 3. 1994

3. Žirovska smer, grapa desno od stebra Malega Grintavca: V+, 550 m

Marko Čar in Simon Čopi, 30. 3. 1994

3a. Zgornja varianta, Marko Čar

4. Leva Brdarska grapa: IV, 450 m

Marko Čar, 30. 3. 1994

5. Desna Brdarska grapa: IV-, 450 m,

Marko Čar, april 1994

6. Zamujena smer: V, 650 m

Andrej Terčelj in Borut Črnivec, 30. 4. 1994

Vesel bom vsake dodatne informacije in popravkov, kar bom z veseljem uredil.


Peter Mežnar,

Lepo je gledat krasne izdelke drugih in se naslajat na lepih fotografijah. Pa ena pripomba: na hitro sem preletel te stene in smeri pa res močno pogrešam smučaske spuste, ki sta jih v devetdesetih letih opravila Marko Čar in Simon Čopi. Ne vem ali to ne sodi na te strani ali se je na to pozabilo ali pa se moj spomin že malo kvari!

Lep dan in čestitke Petru, ki mu energije očitno ne zmanjkuje!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti