Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN - 12.04.11

Umirjeno predsezonsko počutje

Evo, pa se je ponovno zgodil vskok v plezalsko popisovanje minulega tedna. Včasih je preveč dela s pisanjem o tisočih vzponih, sedaj bi se lahko pritoževal, da novic skoraj ni.

Paklenica se vztrajno prebuja

Že nekaj časa vztrajno prihajajo novice iz priljubljene Paklenice. Razen vzpona Dejana zaenkrat še nič posebej pretresljivega, a začetek obeta lepe prvomajske praznike. Jure Mihelčič in Martin Žumer (AO Radovljica) sta preplezala smeri Klin, Nema Dinka do Dinka in Ljubljansko. Prav zanimivo kako vsako leto v Radovljici zraseta en ali dva odlična tečajnik oz. perspektivna alpinista.

Zima še miglja z repkom

Ker je že Tomaž prejšnjič pisal o zapozneli zimi, bom še sam pristavil piskerček. Najprej sta v sredo, 30.3., Miha Zupan in Maja Duh (AO Tržič) preplezal Prontarsko smer (III/3, M3) v Velikem vrhu in razmere opisala kot zanimive. Bila deležna 350 m prvovrstnega snežnega plezanja, z izjemo vstopa kjer sta 10 metrov kombinirala. Še bolj pozno, v soboto, 02.04., sta ju posnemala Nataša in Viktor, kolega z odseka v Ostržkovi smeri v Begunjščici (III, 400 m) tudi lepi in ne preveč zahtevni liniji. Kljub pregovorno mrzlem koncu pa verjetno tokrat zadnjič o zimskih vzponih na Jezerskem. Eden zadnjih vzponov v povsem zimskih razmerah, so v četrtek, 31.03., opravili Jan Podgornik in Davor (AO Radovljica) ter Timijan Kolar (AO Kamnik) in Rok Ružič (Akademski AO) preplezali Grintovčev steber (IV/3+, M5, 250 m) v idealnih razmerah. In sestopili nazaj prek stene.

Novice

Festival gorniškega filma Domžale se počasi preveša v drugo polovico in če kdo še okleva, naj se le opogumi in zakoraka v Cankarjev dom. Osebno se mi najbolj greha vredna zdi sreda, ko sta na programu dve poslastici. Film Sfinga o zgodovinskem vzponu povojne generacije in smelem premikanju meja prostega plezanja pri nas ter seveda predavanje zaljubljenca v Marmolado Igoraj Kollerja. Pa ne samo to, pišem pač kot alpinist, čeprav je drugih zanimivih tem dovolj.

Že konec tedna pa sledi tradicionalni Zbor alpinistov, tokrat v soboto 16.04., ob 17. uri ponovno na Rašici v organizaciji AO Rašica in Črnuškega AO in pod pokroviteljstvom KA.

Taki so ti med zimski in predpoznopomladanski dnevi. Zima se končuje skalno plezanje pa še ni vzcvetelo. Poleg obilice vzponov v kratkih južnih stenah, kaj veliko drugega ni bilo zaslediti. In ker je Franci pripravil objavo na pestre dogodke v Vipavi minuli konec tedna, o tem naj ne bi pisal. Podobno bo tudi o  dosežkih Urbana in Nejca v Patagoniji. Za oboje pa velja, da gre za res prvorazredne novice vredne komentarja in razmisleka. Lepo se imejte, plezajte in uživajte lepe dneve.

Peter Mežnar

Arhiv: vse Alpinistične novice

 

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti