Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

»Norci« zavzeli Pohorje

Večer, Zadnja stran - Tadeja Škerjanc: Peti kros za Puklovo roko je ponovno poskrbel za adrenalinsko popoldne, na srečo hujših poškodb ni bilo.

Vsak si norce predstavlja po svoje, tisti, ki so bili ta konec tedna pod Pohorjem, pa so svoji predstavi prav gotovo dodali še eno dimenzijo. V soboto je namreč na pohorskih strminah potekal že peti kros za Puklovo roko, znan tudi kot Dan norcev. Tekmovanje morda sploh ne bi bilo nič posebnega, če bi potekalo nekje v času Zlate lisice, ko je Pohorje praviloma pobeljeno, toda z bordom ali smučkami zapeljati po ozelenelih strminah, ki jih le tu in tam prekriva osamela zaplata snega, dejansko meji na norost. Da škode, ki nastane na opremi, sploh ne omenjamo. Ko tako razmišljamo, se nam zazdi, da kolesarji, ki so se tekmi letos pridružili prvič, morda le niso tako hudi ekstremisti.

Pa nas pamet postavi na laž kmalu po skupinskem startu izpred zgornje postaje pohorske vzpenjače, ko se na horizontu nariše prvi izmed pogumnežev na dveh kolesih. Ne traja namreč dolgo, ko se po strmini prikotali prvi nesrečnež. Temu kmalu sledijo drugi in padci, tako s kolesi kot smučmi, postajajo vedno bolj filmski in za nepoučenega gledalca tudi nevarni. Takrat za trenutek pogrešimo ekipo prve pomoči, a se na srečo vse konča dobro. Pod debelim kupom blata, ki prekriva tekmovalce, se namreč skriva le nekaj bolj ali manj bolečih prask.

Kros za Puklovo roko je sicer tradicionalno tekmovanje, ki označuje konec smučarske sezone, letos pa hkrati še najavlja začetek kolesarske. "Kolesarje smo priključili zato, ker je kolesarstvo na Pohorju vedno bolj razvito," pojasnjuje Jože Pukl, legenda Športnega centra Pohorje in mož z umetno roko, po kateri je tekmovanje dobilo ime, "in zato, ker je količina snega letos majhna." In čeprav so nastopili prvič, so bili kolesarji nad progo navdušeni, zato so se organizatorji že odločili, da jih k sodelovanju povabijo tudi prihodnje leto, vendar, je rekel Pukl: "Potrudili se bomo, da tekmovanje organiziramo kakšna dva tedna prej. Da bo več snega in bo proga bolj enakovredno razdeljena."

Po Pohorju se je sicer spustilo 41 ekstremistov, med katerimi se je znašlo tudi nekaj deklet. Ena izmed njih, 21-letna kolesarka iz Kamnice Špela Puc, je razmere ocenila takole: "Proga je v redu, le nekaj kanalov je, kjer je treba biti previden. Sicer se večkrat peljem po takšni stezi, ampak me je kar nekajkrat vrglo." Seveda pa lepo vreme ni privabilo le domačih tekmovalcev. "S kolegi smo se dogovorili, da pridemo Štajercem pokazat, kako se pelje," vneto razlaga Kranjčan Luka Cekič, "ampak so imeli domačini prednost, ker točno vedo, kje poteka proga." In tako se je eden izmed članov njegove ekipe po poti izgubil. Na ovinku je moral počakati domačina, da mu pokaže, kam naj pelje, ta pa ga je gladko prehitel in odvijugal proti cilju.

In koliko je škode? "Oprema je stara," pojasnjuje Cekič, "je pa škoda vsaj na bordu in smučkah velika. To ni več uporabno." Pa se je splačalo? "Ja 'valjda', hudo je bilo!"

Tadeja Škerjanc


Vecer.si 04.04.2011

Padci, tako s kolesi kot smučmi, so bili prav filmski in za nepoučenega gledalca tudi nevarni, a pod debelim kupom blata se je k sreči skrivalo le nekaj bolj ali manj bolečih prask.

Padci, tako s kolesi kot smučmi, so bili prav filmski in za nepoučenega gledalca tudi nevarni, a pod debelim kupom blata se je k sreči skrivalo le nekaj bolj ali manj bolečih prask. (Janko Rath)

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti