Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Raj za turno smučarje

Vecer.si 31.03.2011

Ob zatrepu doline je vzpenjanja konec.

Ob zatrepu doline je vzpenjanja konec. (Janez Mihovec)

četrtek, 31. marec 2011, ob 20:59, Bruno Fras, ogledov: 1730

Večer, Potovanja - Janez Mihovec: Od nekdaj velja, da smo turni smučarji zgodnje ptice. Kdor hoče ujeti prave snežne razmere, vstane že sredi noči.

Sledi duhamorna vožnja do izhodišča. Pa potem hiter vzpon na vrh gore v upanju, da pomladansko sonce ne spremeni snega v brezoblično gmoto.

A ni vedno tako. Dolina Suho ruševje ponuja drugo podobo. Potrebujemo le nekaj ur prostega časa in že smo v osrčju Karavank in izkoristimo priložnost za enega najlepših turnih smukov. Izhodišče je pri samem vstopu v ljubeljski predor. Smučišče Zelenica je v prejšnjih desetletjih videlo tudi že boljše čase. Pa kljub vsemu vsem tistim, ki so v stiski s časom, omogoči, da se prek dveh sedežnic v nekaj minutah dvigne do planinskega doma na Zelenici.

Takoj za njim pa stopimo v planinski raj. Pred nami zazeva piramida Vrtače in na njej strašljiva vzhodna stena. Na desni pa dolg greben, ki se začne na Zelenjaku in se prek Palca in Zelenice vleče več kilometrov proti staremu ljubeljskemu prelazu. Pogled nazaj pripomore k občutku utesnjenosti. To je namreč severni hrbet Begunjšice, ki zapira pogled proti jugu. In v vsem tem kotlu zavije v gozd na desno steza. Smrekovega gozda in ruševja je kmalu konec. Začne se redek gozd macesnovih dreves, ki zlagoma preide v zmešnjavo s snegom pokritega borovja. Povzpeti se je treba le še čez strm breg in pred nami se odpre ena najlepših ledeniških dolin. Več kilometrov je dolga in ves čas se vleče proti severozahodu. Zlagoma se dviga in omogoča pravzaprav popolno turno smuku, saj je obrnjena proti jugu in se v njej sneg prav kmalu predela. In na koncu kot kakšen kočnik vrh Zelenjak. Prav gotovo je ta vrh tisti, ki pritegne naš pogled. Na sedlo levo od njega se pot za turnega smučarja konča. Da se splezati še na Palec. Na vrhu je sicer presenečenje. Na železnem križu je tablica in na njej piše Zelenica, 2027 metrov. Pa to ni to. Zelenica je le greben, ki se vleče proti vzhodu.

Turni smučarji uživajo v čudovitem dnevu.
 
Turni smučarji uživajo v čudovitem dnevu. (Janez Mihovec)

Na Palcu smo in ostala je še vrnitev. Pa kdo bi hitel. Misel na meglo po dolinah in nizko oblačnost zime prežene take misli. Kopamo se v bleščečem soncu. Turna smuka je le še formalnost. Široka dolina se zložna spušča in je le kopica smučarskih užitkov, tako za dobre smučarje kot za začetnike. Škoda le, ker se Suho ruševje ne zgodi vsak dan. Pa je priložnosti dovolj. Sezona se začne s prvim snegom in konča šele ob začetku pomladi. Takrat tik pred prvim majem običajno skopni strnjena snežna odeja v tej samotni dolini in naredi turno smučanje nemogoče.

Janez Mihovec

 

eXTReMe Tracker