Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Pot legendarnega Hulja

30.03.2011


G-L, 23.03.11: Ob dvajsetletnici njegovega odhoda


Dodane fotografije Petra Podgornika

četrtek, 31. marec 2011, ob 05:31, Mitja Gleščič, ogledov: 3302
Primorske novice: Pred dnevi so z množičnim pohodom Kobaridci odprli Huljevo spominsko pot, s katero se poklanjajo legendarnemu Alojzu Fonu Hulju, alpinistu, lovcu, tekaču na smučeh, garaču, enemu najbolj prepoznavnih sinov Posočja.
Peter Podgornik je prispeval še nekaj fotografij

KOBARID ► Huljeva pot iz Zaročišča čez Ozben do Drežnice je dolga osem kilometrov, do cilja je treba premagati 500 metrov višinske razlike. Povezuje Kobarid in Drežnico ter se ponovno vrne na izhodišče pri Napoleonovem mostu. Delno pelje po italijanski mulatieri iz prve svetovne vojne, del so jo člani kobariškega planinskega društva v minulih dveh poletjih na novo zgradili. Najvišjo točko doseže na vrhu Grmade (660 metrov nadmorske višine). Je zelo razgledna, tam raste eden najdebelejših kostanjev v Sloveniji. Ob poti so postavili usmerjevalne table.

Tajnik planinskega društva in Huljev prijatelj Zdravko Likar je v soboto ob odprtju poti obudil spomin na velikega gornika in alpinista, ki je pomagal pri utiranju številnih planinskih poti, gradil je planinske koče in bivake, bil mnogim dober prijatelj. S svojimi zgodbami, pesmimi in dobro voljo je bil dobrodošel povsod, kjer se je pojavil. Huljo je bil tudi član ekipe, ki je v začetku devetdesetih let obnavljala Mašerovo hišo, v kateri domuje znameniti Kobariški muzej.

V planinskem društvu Kobarid se sicer vsakih pet let s spominskimi srečanji spomnijo Huljeve smrti. Leta 1996 je Zdravko Likar svoje spomine na prijatelja objavil v knjižici.

NB


eXTReMe Tracker