Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Plezalske novicePN - 30.03.11

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ... [email protected]

Doslej objavljene Plezalske novice

Na strani Informacije lahko najdeš tudi podatke o plezalnih šolah; seznam zadnjih objav o njih je na: gore-ljudje.net/arhiv/oznaka//

sreda, 30. marec 2011, ob 00:01, Srečo Rehberger, ogledov: 2921

Bečan 9a v Istri, Ondra 9b v Oliani, Unuk štiri 8a na pogled.

V Medveji pri Opatiji je Klemen Bečan preplezal Medveja Projekt (9a), novo najtežjo hrvaško smer. Smer zaenkrat še nima imena in tudi sidrišča na vrhu, tako da sestop poteka z vrha na drugo stran. Težak začetek in »plata smrti, kjer lahko padeš na vsakem gibu« sta značilnost smeri. marulianus

 V španskem plezalnem središču Lleida (Terradets in Margalef) je Tim Unuk uspel preplezati štiri 8a na pogled, od tega tri v enem dnevu: Milenium (8a, NP), El Latido (8a, NP), Bon Viatge (8a, NP) in Doctor feelgood (8a, NP). Zadnjo je na pogled ponovil tudi Gorazd Hren, pred tem je na enak način uspel v treh 7c+. V Mišji peči je Urban Primožič ponovil Marjetico (8b) in Tretje tisočletje (8a), Matic Obid Lazuret (8b) in Tequilo (8a), Miha Jarm Chiquito (8a) in Oktoberfest (8a), Miha Pančur pa Chiquito (8a). Dodajmo še vzpon Matica Obida v Mlečni cesti (7c+, NP), Senica.

Balvani: v Maltatalu je Žiga Debevec preplezal Driving at low tide (7C) in Cave (7C), dva boulderja s to oceno pa je v Fontu na flash med drugim že pred časom uspel preplezati Jernej Kruder – Big boss (7C) in Fourmis rouges (7C).

Adam Ondra nadaljuje s premikanjem meja mogočega. V Oliani (slika levo) je v enem dnevu uspel preplezati projekt Chrisa Sharme Shaxi Raxi (9b) in na pogled ponoviti Blanquito (8c+). Shaxi Raxi je 40 m visoka smer s težkim boulderjem na drugem svedrovcu (8B+) in težavami 9a/9a+ v nadaljevanju, prekinjenimi z nekaj dobrimi počitki, tudi enim »no hand rest«. Video plezanja Chrisa Sharme.

8b pri devetih letih: Brooke Raboutou, devetletna hčerka nekdanjih šampionov Robyn Erbesfield in Didiera Raboutou je v Red River Gorge (Kentucky, ZDA) preplezala Swingline (8b, slika desno). Prav tako devetletni Tito Traversa pa je preplezal že svojo drugo smer s to oceno, Criptonite (8b) v Tetto di Sarre, Valle d'Aosta. To je več, kot je pri teh letih plezal Adam Ondra!

Oznake: PLE

Komentiraj (1):

Peter Mikša, sreda, 30. marec 2011, ob 07:39

Andrea Polo, ki je projekt v Medveji navrtal, predlaga ime The Core, s čimer se strinja tudi Bečan. Torej: The Core, 9a.

Več o vzponu (vključno s slikami in komentarjem Bečana) najdete na www.friko.si

Peter

eXTReMe Tracker