Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zimski pristop na K2

                        
Viktor Kozlov

                        
Nikolaj Totmjanin

četrtek, 31. marec 2011, ob 05:28, Boris Štupar, ogledov: 1688

Alpinistična Zbornaja komanda si je za zimsko sezono 2011-2012 zadala nov cilj.

Po uspehu pred štirimi leti, ko so brez pomoči dodatnega kisika na drugi najvišji gori na svetu, po dolgotrajnem ekipnem delu na gori, uspešno in po novi smeri preplezali zahodno steno K2 (8611 m), sledi nova ruska odprava na to goro. Goro, ki med osvajalci osemtisočakov slovi kot najbolj muhasta, najbolj nevarna in tragična po statistiki preminulih.

Odprava bo potekala pod okriljem Red Foxa, vodil jo bo Viktor Kozlov, ki je bil že enkrat uspešen kot vodja odprave na K2. Vodja ene od skupin bo Nikolaj Totmjanin, zaslužni mojster športa in lastnik zlatega cepina. Na gori sta bila do sedaj izvršena dva neuspešna poskusa zimskega vzpona.
Ruski alpinisti se za podvig načrtno pripravljajo že tretje leto zapored. Vsako leto se omenjeni vodji odpravita v zimskem času pod K2 in kot izvidnica pregledujeta možnosti za vzpon. Kot navaja Kozlov, je izbor alpinistov izvrsten in to jim tudi priznavajo poznavalci z vsega sveta. Prav tako je, ob drugih, poleg Red Foxa imeniten generalni sponzor odprave – Gazprombank.

Za začetek odprave je načrtovan odhod iz Moskve 9. decembra, povratek pa od 14. do 15. marca 2012 oziroma odvisno od razmer na gori. Če bo Gospod dal, če ekipi uspe opraviti delo, bo

Risk.ru, Red Fox

Oznake: HIM
eXTReMe Tracker