Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pred začetkom sezone

Friko.si - Mojca Brezkvar: Kmalu se bo začela nova tekmovalna sezona v športnem plezanju in naši plezalci bodo na vsaki tekmi poskušali prikazati svoje najboljše plezanje

Letos bosta prvič v Sloveniji na sporedu kar dve tekmi za svetovni pokal. Tradicionalna težavnostna tekma v Kranju ter tekma v balvanskem plezanju na Logu, ki bo že zelo kmalu, 7. in 8. maja.

Pred začetkom sezone smo poskušali dobiti najboljše slovenske plezalce in vsem postaviti enaka vprašanja o pretekli sezoni in planih za naprej. Za začetek si lahko preberete pogovor s Klemnom Bečanom in Majo Vidmar, v prihodnosti pa se bomo potrudili, da boste lahko prebrali tudi odgovore še ostalih najboljših slovenskih plezalcev, ki jim v novi sezoni seveda vsem želimo čim boljše rezultate, uresničitev ciljev ter čim manj težav s tremo in poškodbami.

Kako ste zadovoljni z lanskoletno tekmovalno sezoni, na kater rezultat ste najbolj ponosni?
Maja: Z lanskoletno sezono nisem zadovoljna, cilji so bili večji, trenirala sem dobro, potem pa kar ni šlo. Po slabih nastopih na tekmah sem zgubila tisto samozavest in zaupanje vase, tako da se je to počasi poznalo tudi na samih treningih. Ampak tudi to je del športa, v letošnjo sezono se vračam spet z novimi izzivi in voljo za treninge, tekme, ... Se že veselim, da se bo začelo zares.
Klemen: Tko no, lahko bi bilo bolje in letos tudi bo. Začelo se je dobro s finalom v Švici, nadaljevalo pa bolj tako … Imel sem pač probleme, ampak sem se kasneje našel. Za evropsko prvenstvo sem bil dobro pripravljen, vendar mi je na žalost v težavnosti malo zmanjkalo za finale. Sezona se je končala super - s finalom v Kranju. Najbolj zadovoljen sem bil pa v Innsbrucku s tremi balvani v finalu, kjer sem presenetil še sebe s tem, kaj lahko sploh splezam. Zgleda, da nisem tak začetnik.

Kako so potekale priprave na letošnjo sezono? Na čem je bil poudarek (moč, tehnika, vzdržjivost, …) in kateri disciplini ste se najbolj posvečali?
Maja: Priprave na letošnjo sezono še kar potekajo. Začela sem z močjo, veliko plezala balvane, sedaj pa bom počasi začela dodajati tudi daljše smeri tako da bom za najpomembnejšo tekmo (svetovno prvenstvo v Arcu), ki je julija, pripravljena 100 %.
Še vedno je moja prva disciplina težavnost, sem pa tudi plezala balvane, bila z reprezentanco na pripravah v Švici in »Fontu«,tako da se tudi tekme na Logu že veselim.
Klemen: Že 1. Januarja se mi je pokvaril avto, tako da ni šlo nič po planih. Vseeno sem šel v Nemčijo, kjer sem treniral z nemško ekipo. Tam se mi je zdelo, da sem vsak dan napredoval. Kasneje sem plezal kar se je le dalo v skali, ker še vedno mislim, da je za trening in užitek najbolje. Bil sem tudi v Pragi in Sheffieldu kjer sem se udeležil master tekem (bolj v smislu priprav na svetovni pokal). V Angliji sem plezal tudi v Gridstonu, kar je bilo zelo zanimivo in poučno. Potem pa sem letel direktno v Font in se pridružil slovenski ekipi, ki je imela tam priprave. In sedaj sem tu. Koliko natreniran sem pa bomo kmalu videli v Milanu. Posebne pozornosti pa nisem posvečal ničemur. Razen mogoče plezanju samem.

Kakšne cilje imate v letošnji tekmovalni sezoni in v skali?
Maja: Cilji so visoki. Tako kot vsako leto si postavim visoke cilje, ki me motivirajo. Spet si želim nazaj v sam svetovni vrh, glavni cilj pa je seveda svetovno prvenstvo.
Za skalo pa upam, da bom imela sploh kaj časa, saj je letos koledar res poln tekem. Si pa želim splezati kakšno lepo, težko smer z rdečo piko in na pogled. Pri vsem tem pa uživati na treningih, tekmah in kjerkoli bom že plezala.
Klemen: V Arcu želim stati na stopničkah. V bolderjih, težavnosti ali skupno. Večino treningov bom verjetno tudi posvetil temu cilju. V svetovnem pokalu bi zopet rad stal na stopničkah. Je zelo dober občutek in bi ga rad spet doživel.
V skali sem imel projekt v Medveji, zdaj si moram pa samo še ime izmisliti zanj in je to to. Na pogled pa še vedno hočem preplezat 8c ali več. Itak pa to eni že dve na dan zlezejo, zakaj jst nebi ene

Letos bo na Logu prvič tekma za svetovni pokal v balvanskem plezanju v Sloveniji. Vam to kaj pomeni? Bo ta tekma za vas drugačna kot vse ostale? Morda drugačna tudi od tekme v Kranju?
Maja: Tekma bo sigurno drugačna, saj je balvanska tekma povsem nekaj drugega. Kot sem že povedala sem trenirala tudi balvane in moram reči, da sem prav uživala. Na tekmo ne bom šla z nobenimi pričakovanji, želim si samo »padt not«, se vživeti in »grizt« do konca, plezati po svojih najboljših močeh, še malo sreče, pa bom zadovoljna ne glede na rezultat.
Klemen: Plezat pred domačo publiko je zakon. V Kranju se je še zmeraj dobro izkazala in upam da bo na logu podobno. Bom pa kot na vsaki tekmi z veseljem plezal tako kot najbolje znam.

Po dolgem času se tekmovalna sezona letos ne bo zaključila v Kranju, ste kaj razočarani? Je sezono najlepše zaključiti doma ali je vseeno?
Maja: Sigurno je najlepše zaključiti v Kranju, ampak ne glede na to, je kranjska tema najboljša in mislim da bo tud letos tako. (Mogoče bo samo žur malo slabši, ker bo treba šparat moči še za Barcelono.
Klemen: Letos bo sezona dolga. Verjetno bom na koncu vesel, da se bo zaključila ne glede na to, kje to bo. Ker pa bo to v Španiji, mi verjetno potem ne bo treba hodit domov in bom sezono nadaljeval po skalah v Cataluniji …

Koliko časa se nameravate vztrajati v tekmovalnem športnem plezanju?
Maja: Ne vem ... Ko me bo pičilo, da imam dosti, se bom brez problema odločila za zaključek, kar pa ne pomeni da bom nehala plezat, takrat bom šele dobro začela spoznavati vse možne oblike plezanja za katere mi sedaj zmanjka časa. Sploh pa se veselim it kam boulderirat in sestro Katjo spravit v kakšen dolg multi pitch.
Klemen: Dokler mi bo to v veselje in bom na tekmah užival. Sem že prestar za tekme da dobim tako vprašanje? Pomoje še ne.

Mojca Breskvar  

27.03.2011

 

 

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti