Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Brezskrbno graparjenjeStara pot na Korenovše


Gozdarski dom in lovska koča na
Krekovšu.


Na straži v robéh


Beli jeziki segajo do vode


Babji zob ob Belci


Čipka ob poti: Navadna cepilistka
(Schizophyllum commune)

 

Arhiv: Iskanje Prekmandlca

Arhiv: Potepuški ostružki

 

sreda, 30. marec 2011, ob 05:30, Anka Rudolf, ogledov: 2404

Zimska barva poskočnih rek je sinjezelenaIskanje Prekmandlca: Beli jeziki splazelega snega v strmih grapah segajo do vode. Grebene objemajo kot obeljena rebra okostij.

Najvišji slap izpod Korenovša  

Točnost je lepa čednost, čeprav nam, čisto po človeško, včasih tudi ne ustreza. Letošnja pomlad je z vso močjo sončne svetlobe udarila dan prej, s toploto pa obotavljajoče se, šele na prvi pomladni dan. Sledil mu je dan vode, ob katerem se spomnim prijateljic, ki ju pozimi redkeje obiskujem. Le kako bi ju lahko, saj mi kratka luč dneva tega ne dopusti! Do novega leta tam nočem motiti lovcev, potem pa v izogib nepotrebnemu vznemirjanju GRS še malo počakam, da obilica snega spremeni agregatno stanje. Sedaj je pravi čas za obisk grap in grebenov Osredka med mlado Idrijco in Belco. Posebno čarobno je po obilnem deževju, s katerim so se letos iztekli zadnji »zimski« dnevi.

Čez par dni ga ne bo več Grape se združujejo Sotočje Idrijce in Belce na Lajštu

Še zimska barva poskočnih rek je sinjezelena. Beli jeziki splazelega snega v strmih grapah izpod Tisovca, Osredka in Čekovnika segajo do vode. Grebene objemajo kot obeljena rebra okostij. Strašljive skalne pečine z razmršenimi frizurami golega drevja se dvigajo iznad njih.


Med njimi je nešteto vodnih grap s slapovi vseh velikosti, širine in moči pretoka. Oživel jih je taleč sneg in zadnje padavine. Čez par dni jih ne bo več. Pogledov in razgledov nam še ne krati olistan gozd.

Preplet grap in grebenov pod Putrihom Putrihove klavže

Od Lajšta, do Lajšta bo tekla moja današnja pot, ki je ni mogoče zgrešiti. Po cesti ob Idrijci in v prvem klancu levo. Urežem dvanajst ovinkov stare poti na Korenovše in nadaljujem po gozdni cesti na Krekovše. Od tu preskočim že k Belci. Mimo klavž zaokrožim na izhodišče.

Plazovina na cesti

Le peš je možno ta trenutek objeti Osredek, cesta je še polna plazovine. S šumenjem so me veselo pozdravljale obilne vode. V objem si prijateljice na srečo še nismo skočile.

Anka Vončina

eXTReMe Tracker