Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

2011 je leto EVROPOHODA

Evropska popotniška zveza, katere članica je Komisija za evropske pešpoti (KEUPS), ki so jo ustanovile, Planinska zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Turistična zveza Slovenije in Zveza gozdarskih društev Slovenije, je to določila


Glavna tema dogodka Evropohoda 2011 je:  


Na prvem Evropohodu 2001 v Strasbourgu se je v duhu evropskega bratstva na tisoče prijateljev pohodništva zbralo v srcu Evrope, drugi dogodek Evropohoda je bil organiziran pet let pozneje, tokrat v Čeških Budejovicah. Ta dogodek je pripomogel k temu, da so vzhodne države odprle svoje meje za pohodnike iz EU. In v Sloveniji sta obe leti potekala množična Evropohoda po evropskih pešpoteh, ki jih je v Sloveniji skoraj tisoč kilometrov.

Voda je element življenja, ki ne pozna meja. Je pomlad življenja, hkrati pa prometna pot in vir energije. Sreča vsakega sprehajalca, na primer v obliki jezera, reke, ledenika. Ljudje morajo z njo ravnati zavedno in jo zaščititi pred onesnaženjem. Voda lahko zaradi klimatskih sprememb postane omejeno blago, in je ključnega pomena za življenje. Voda začne svojo pot v izvirih. Brez njih ni življenja, ni kulture, ni zdravja.

Z geslom »Pohodi po e-poteh in k e-potem« bomo evropski pohodniki s sabo nosili idejo skozi celotno Evropo do Andaluzije v Španijo.

Evropohod 2011 traja eno leto, od 9. oktobra 2010 do 16. oktobra 2011, zaključni dogodek pa bo v Andaluziji v dveh mestih: v Almerii in Granadi, kjer bo 15. oktobra 2011 zaključna prireditev. Na zaključnem dogodku v Alhambri v Granadi, v Španiji 15. oktobra 2011, se bodo vedra z vodo spraznila v pripravljene amfore. Voda iz teh amfor bo stekla v levji vodnjak (Fuente de los Leones) na dvorišču v Alhambri. Iz tega vodnjaka, ki ga nosi dvanajst levov (12 evropskih pešpoti), bo izbruhnil izvir življenja, ustvarjalna moč vode. Tako se bo iz vseh držav članic evropske popotniške zveze simbolično zbrana voda povezalo v eno.

Tudi v Sloveniji bodo organizirani dogodki v sklopu EVROPOHOD 2011.
Vsaka članica Komisije za evropske pešpoti, bo simbolično zajemala vodo v posebnih lesenih posodah, kar simbolizira Gozd in Vodo, ki sta življenjsko povezana in slovenski gozdovi so nedvomno enkratni v Evropi. Planinska zveza Slovenije bo slavnostno zajemala vodo iz rek in ledenika 4. junija 2011, ob Dnevu slovenskih planincev na Jeruzalemu, Zavod za gozdove Slovenije bo organiziral slavnostno zajemanje vode iz vodnih zajetij v Gozdu, 9. septembra 2011, na Gospodični, na Gorjancih; Turistična zveza Slovenije, bo organizirala slavnostno zajemanje vode iz jezera in morja, ob Jezerskih dnevih na Kanalu ob Soči. 21. maja 2011 in Zveza gozdarskih društev Slovenije bo organizirala slavnostno zajemanje vode iz podzemnih voda.

 


Na temo »Pešpoti in voda« je KEUPS s partnerji v letu 2011 organizira več natečajev za različne ciljne skupine. (eupoti.com), literarni natečaj (objavili 25.03.11), mednarodni foto natečaj (objavili 26.03.11).

 

Vodo iz štirih posod pa bomo 1. oktobra 2011 zlili v eno posodo na Geossu, središču Slovenije. In ta posoda z vodo bo romala v Španijo. Ob istem času pa bo iz tega dogodka v Španijo kolesaril še Hilarij - Radovan Skubic in ponesel svoje vedro - banko vode. Temu dogodku na Geossu, kakor celotnemu projektu Evropohoda 2011, daje predsednik države dr. Danilo Turk posebno pozornost, saj je predsednik pokrovitelj Evropohoda v Sloveniji.
Poleg teh dogodkov pa ima KEUPS s pomočjo PZS in njenih društev namen organizirati še več pohodov.


► Zloženka EVROPOHOD 2011 (PDF. 142 kB)

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave
Značke:
novosti pohod

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti