Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Zlati cepin 2011 - prvič

Friko - Peter Mikša: Razglašeni so nominiranci za Piolet d'Or 2011

  

Dobitniki nagrade za najboljše oziroma napomembnejše alpinistične vzpone v letu 2010, ki jih bo izbrala strokovna žirija pod vodstvom Grega Childa, bodo razglašeni sredi aprila med štiridnevnim festivalom, ki bo v Chamonixu (Francija) in Courmayeurju (Italija).

Celotna objava (s fotografijami z včrtanimi smermi) na Friko.si >>>

Nominirani vzponi:

1. Nova smer v jugovzhodni steni Mt. Forakerja (5304 m) na Aljaski, ki sta jo po 71 urah neprestanega plezanja preplezala Colin Haley (ZDA) in Bjorn-Eivind Artun (Norveška). 

2. Prvi vzpon čez 2590 metrov visoko jugovzhodno steno Mt. Logana (5959 m), najvišjo kanadsko goro, sta z štirimi bivaki opravila Japonca Yasushi Okada in Katsutaka Yokoyama. Februarja je ta vzpon že dobil nagrado Golden Piton.

3. Prvi vzpon čez 1600 metrsko vzhodno steno Casuki Parbat (6792 m) v Indiji je uspel Malcomu Bassu in Paulu Figgu iz Velike Britanije. Njun vzpon, ki je trajal deset dni; šele drugi pristop na vrh.

4. Prvi pristop na Luang 1 SE (6830 m) v Nepalu so dosegli Max Belleville, Mathieu Détrie, Mathieu Meynadier in Sébastien Ratel iz Francije.

5. Prvi vzpon čez 2430 metrov visoko vzhodno steno na Mt. Edgar (6618 m) v Minya Konka na Kitajskem sta opravila Bruce Normand (Velika Britanija) in Kyle Dempster (ZDA); šele drugi pristop na vrh.

6. Devet novih smeri v (big wall) stenah zahodne in južne obale Grenlandije so preplezali Sean Villanueva ter Nicolas in Olivier Favressse (Belgija), skupaj z Ben Dittom (ZDA). Večina vzponov se je začela iz baze - čolna, ki mu je poveljeval 75-letni Bob Shepton.

Znano je tudi že, da so organizatorji Piolets d'Or izbrali Douga Scotta, izjemnega britanskega alpinista, za dobitniga nagrade za življenske dosežke.

Vir: Pioletsdor.com 


Pioletsdor.com: Historique des Piolets d'or (EN)

Pioletsdor.com: The Ascents Nominated for the 19th Piolets d'Or are... (EN = ture s fotografijami ...)

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave
Značke:
ALP novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti