Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Plezališče Vipava

Dejan Koren: Plezalni sektor Trikot, ki je eden prvih, ki je nastal in eden najbolj markantnih sektorjev v Turi.
... Južna stena plezališča se pne desno od zavarovane plezalne poti na Gradiško Turo.

Sama oblika sektorja mu je samoumevno tudi dala ime. Prvi svedrovci so se pojavili v steni že leta 1984, seveda glavana »krivca« za to sta bila Marko Fabčič in Davorin Kodele. Prav Fabčič je potem skrbel, da je plezališče z leti pridobivalo veliko novih smeri in sektorjev in zdaj kotira kot drugo največje slovensko plezališče po številu smeri. Južna lega sektorjev v Gradiški Turi omogoča, da plezalci ob lepem vremenu plezajo tudi januarja v kratkih rokavih. Plezališče ima veliko smeri nižje težavnostne stopnje, kar je odličen poligon za začetne tečaje samega prostega plezanja in odskočna deska za napredovanje v težjih smereh doma in v drugih plezališčih širom in izven naših meja.

Sam sektor Trikot danes šteje trinajst športno plezalnih smeri od najnižje težavnostne stopnje (II) do 7b težavnostne stopnje. Vse smeri so sedaj na novo preopremljene z nerjavečimi leplenimi klini in novimi sidrišči z vponko za spust. Smeri pa so dolge do 60 metrov in je potrebno opraviti dva spusta ob vrvi, možen pa je tudi sestop po zavarovani planinski poti nazaj pod steno. Smeri so zares lepe ter varne in vsekakor priporočljive za obisk.

Naš projekt obnova plezališč Vipavska Bela in Vipava se počasi zaključuje. Bela je že popolnoma prenovljena v Vipavi pa je še potrebno obnoviti dva sektorja, ki sta prav tako zelo zanimiva in zelo priporočljiva. A tu v naših plezališčih je sedaj obnovljneno več kot tristo športno plezalnih smeri. Nekaj več kot petdeset jih še čaka, a izbor je že sedaj ogromen.
Zato: na šestem plezalne vikendu Tura 2011 se zato ni bati, da obiskovalci ne bi imeli kaj za plezati oz početi!

Dejan Koren - DeKo

 

 1. Perla (6b) =  25 m
  2. Selekcija (6a+) = 25 m
  3. Kakadu (6c) = 60 m
  4. Maria Bella (6b+) = 25 m
  5. Via Ina (7b) = 25 m
  6. Trikot (4b+/c) = 60 m
6a. Fortuna (5a) = 13 m
  7. Kazino (6a) = 15 m
  8. Ruleta (5a) = 25 m
  9. Tinky - winky 2 = 6 m
10. Dipsy 2 = 6 m
11. Lili 2 = 5 m
12. Po 2 = 5 m


Fotografije Oton Naglost

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti