Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Splošna nevarnost plazov

Komisija za informiranje GRZS: ... je velika, t. j. 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Po obilnejših padavinah je bilo v četrtek čez dan večinoma suho, le na Bovškem je do danes zjutraj zapadlo še do 30 cm snega, meja sneženja je bila nad 1500 m, ledišče pa na okoli 1900 m. Novi sneg se je sesedal in pod mejo sneženja talil. Zaradi visoke zračne vlage se je tudi hitreje preobražal.

V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 430 cm snega, na 1500 m pa do okoli 120 cm. Največ snega je v Posočju. Drugod po naših gorah je na 1500 m še do 10 cm snega. Sneg je rahel in mehak, pod mejo sneženja pa razmočen od dežja. Veliko je zametov.

Nevarnost snežnih plazov je zahodnih Julijcih in v Bohinjskih hribih nad okoli 1800 m 4. stopnje. Nevarnost je velika in splošna. Pričakujemo spontano plazenje z bolj strmih pobočij. Drugod v naših gorah je nevarnost snežnih plazov 3. stopnje, le nižje, kjer je snega malo, je 1. stopnje. Plaz se lahko sproži že ob manjši obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom, možni so tudi posamezni spontani plazovi z dovolj strmih pobočij. Nižje, kjer je deževalo, se lahko na strmih pobočjih sproži kakšen plaz razmočenega snega.
Danes bo še oblačno in megleno z manjšimi padavinami.

Zapade lahko do 5 cm snega, meja sneženja bo okoli 1500 metrov nad morjem. V soboto in nedeljo pa bo suho in postopno bolj sončno. V noči na nedeljo se bo ohladilo, ledišče se bo spustilo na nadmorsko višino okoli 1100 m. Okrepil se bo severni in severovzhodni veter, ki bo prenašal sneg v zamete. Snežna odeja se bo sesedala in preobražala, nevarnost snežnih plazov pa se bo postopno nekoliko zmanjšala. Zaradi novih zametov pa bo kljub zmanjšanju spontanega plazenja ostala potencialna nevarnost velika predvsem v visokogorju ter v zahodnih Julijcih.

GRZS opozarja, da je obisk visokogorja tvegan in nevaren, zato se v naslednjih dneh odsvetuje obisk gorskih območij, kjer obstaja nevarnost snežnih plazov. Zavedati se je treba, da se bodo morali v primeru nesreče nevarnosti izpostavljati tudi gorski reševalci, ki bodo prišli na pomoč.

Povzeto po ARSO
Pripravil: Igor Zlodej
Komisija za informiranje GRZS

Gorska reševalna zveza Slovenije 


Prerez snežne odeje


Tri 20 cm plasti razmočenega nesprijetega snega


G-L/Informacije, 18.03.: Bilten URSZR

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti RAZ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti