Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izpiti ŠAO 2011

ŠAO - Mijo Kovačevič: V torek, petnajstega marca, se je zgodilo tisto, česar so se veselili, po drugi strani pa verjetno kar malce otepali, tečajniki AŠ 2010/11.

Približno tak vtis so dajali zadnje tedne pred dnevom "D". In prišel je tisti neizbežni "hudi" torek, ko nekateri niso več vedeli ali še pokajo od znanja, ali pa je morda nekaj od naučenega v preteklem šolskem letu izpuhtelo neznano kam. Ja, res je vrag z izpiti! Še posebej takrat, ko je obseg znanja ki ga je potrebno pokazati tako velik kakor se zahteva na alpinističnih šolah. Zato pogum velja, saj je vse vendarle izključno zaradi varnosti. In zbrali smo se v lokalnem plezališču, da opravimo še s tem pomembnim testiranjem.

Razdeljeni v skupine so tačajniki krožili po deloviščih in opravljali zahtevane manevre, seveda povsem samostojno. Tako pridni že dolgo niso bili, tokrat jih je zares skrbelo da bi šlo vse vredu in brez napak. Nekateri so nas s prikazanim kar malce presenetili. če jim bo tudi kasneje, ko bo šlo za res, tako dobro šlo od rok, potem bomo tudi tisti, ki smo se preteklo šolsko leto trudili za prenos znanja, lahko mirno spali. Po praktičnih preverjanjih je prišla na vrsto še teorija. Strogi pogledi inštruktorjev, pisanje teorije brez možnosti prepisovanja marsikomu niso bili všeč. A kaj čemo, če nekaj zares obvladaš to ne more biti ovira. Sedem listov izpitnih vprašanj, uglavnem praktičnih vprašanj iz različnih tem alpinizma jim je nekaj časa kravžljalo možgančke.

Po štirih urah "mučenja" so si oddahnili. No ja, skoraj. Slišati je bilo samo še vprašanja "a imam zagovor? .. a sem naredila?". To nismo vedeli niti mi, dokler vse pole niso bile preverjenje in točke preštete. Po drugi strani pa je bilo lepo slišati to, da jih skrbi, da jim ni vseeno koliko znajo. Ker se je pričelo že mračiti smo naredili premik na toplo v prijaznejše okolje. Razglasitev rezultatov in podelitev diplom pa sta zvabila prešerne nasmehe na njihova lica. Veseli smo bili tudi mi da ves trud ni bil zaman, da so dobili nekaj osnov, ki jim bodo koristne v nadaljnjem udejstvovanju v gorah, osnov na katerih bodo lahko gradili izkušnje za varno gibanje v pokončnem svetu. V zahvalo so nas obdarili, tudi s posebej za ta namen natisnjenimi majicami. Ja, pa domače kremšnite so bile slastne kot že dolgo ne!

Vodja šole Alen je v zaključni besedi vsem zaželel uspešno in varno nabiranje gorniških izkušenj še naprej. Z diplomo v rokah se šola ne konča, sedaj se šele prične tista prava šola! Štirindvajset tečajnikov alpinistične šole ŠAO 2010/11 je tokrat uspešno zaključilo prvo šolsko leto. Želimo jim veliko uspešnih in varnih vzponov!

Mijo Kovačevič
Šaleški alpinistični odsek Velenje
Fotografije: Alenka, Vinko in Mijo

In še nekaj izbranih albumov na temo usposabljanja ŠAO 2010-2011:

Alpinistična šola 2010/11
Plezalni tabor Paklenica, november 2010
Nebesa v peklu ...
Uvod v zimsko tehniko, Lanež-Raduha
Škarje, Vzhodna grapa, januar 2011
Izpiti iz zimske tehnike 1, Okrešelj, januar 2011
Izpiti iz zimske tehnike 2, Okrešelj, marec 2011

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti