Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zimsko usposabljanje jamarskih reševalcev

URSZR: V skladu z letnim načrtom dela za leto 2011 je Jamarska reševalna služba (JRS) v soboto, 12. marca, izvedla zimsko usposabljanje, ki je potekalo pod geslom »Kamniško-Savinjske Alpe 2011«.

Usposabljanje je bilo namenjeno vsem operativnim reševalcem JRS ter reševalcem, ki so na seznamu neoperativnih jamarskih reševalcev za leto 2011. Usposabljanje je potekalo na pobočju pod Velikim vrhom, z namenom preveriti in utrditi usposobljenost jamarskih reševalcev za dostop do višje ležečih jamskih objektov v zimskih razmerah.

Reševalci so se zbrali na zbornem mestu na planini Planica. Glede na izkušnje reševalcev so bili razdeljeni v tri različne skupine in sicer skupina začetnikov, ki so bili na zimskem usposabljanju prvič, skupina reševalcev, ki je morala obnoviti že osvojeno znanje ter skupina bolj izkušenih, ki so se s turnimi smučmi povzpeli na Veliki vrh. Na zbornem mestu so vsi dobili potrebno opremo (cepin, dereze) in nato kljub nekoliko vetrovnem vremenu s helikopterjem Slovenske vojske poleteli iz planine Planica na pobočje pod Velikim vrhom. Usposabljanje je potekalo na različnih lokacijah pod Velikim vrhom, kjer so na različnih deloviščih reševalci osvajali različna znanja potrebna za napredovanje v zimskih razmerah.
Tako so reševalci opravili:
• Pravilna drža cepina v rokah
• Hojo s cepinom po mehkem snegu v vzponu, prečenju in sestopu
• Zaustavljanje s cepinom po padcu
• Navezovanje derez in hoja z derezami
• Pravilno zabadanje derez v led
• Izdelava varovališča v mehkem in tršem snegu
• Ledeniška naveza dveh, treh ali štirih ljudi
• Varovanje soplezalca v mehkem in tršem snegu
• Izdelava sidrišča za spuščanje po vrvi s pomočjo dveh cepinov, ki ju po spuščanju potegnemo za seboj
• Uporaba lavinske žolne ter turnih smuči.
Po končanem usposabljanju so se udeleženci odpravili po zimski poti do planine Planica, kjer so na turistični kmetiji Planinšek opravili analizo celodnevnega dogajanja.

Na usposabljanju je bilo skupno prisotnih 54 udeležencev, od tega en inštruktor GRS in en inštruktor alpinizma, usposabljanje sta si ogledala tudi predsednik JZS Vido Kregar ter predstavnik URSZR Janez Melanšek.
Vodja usposabljanja, Vodja operative JRS - Maks Merela, je po opravljeni analizi usposabljanje ocenil kot zelo uspešno in izrazil željo, da bi se tudi prihodnjih usposobaljanj udeležilo toliko reševalcev kot tega.
Posebna zahvala gre 15. HEB Slovenske vojske za pomoč pri transportu reševalcev iz planine Planica na Veliki vrh.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti