Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Smučarska tekma na Mangartu 3. junija 1945

Občina Bovec: Predavanje Janeza Kavarja o dogodkih na Bovškem leta 1945 ... Prva ponovitev tekme na Mangartu

Kaj se je dogajalo v začetku leta 1945?
Sedemindvajsetega aprila 1945 je britanski premier Churchill poslal ameriškemu predsedniku Trumanu dramatično sporočilo: »Nadvse pomembno je, da smo v Trstu preden ga okupira Titova vojska. Ne kaže odlašati niti minute!« Truman je nemudoma ukrepal. Začela se je tekma za Trst! Poveljnik anglo-ameriških sil v Sredozemlju general Alexander je dobil nalogo takoj zasesti Trst. Naloga je bila najprej zaupana 2. novozelandski diviziji, ki je 2. maja vkorakala v Trst, vendar nekaj ur za prihodom enot jugoslovanske IV. armade. Istega dne je britanska 6. oklepna divizija zasedla Videm (Udine). Devetega maja je bil med Jugoslavijo in anglo-ameriškimi silami dosežen sporazum o demarkacijski črti, kasneje poimenovani po generalu Fridericku Morganu, kot »Morganova linija«, med zahodno in vzhodno cono ob reki Soči, do Jadranskega morja. Zahodna cona z mesti Trst, Pula, Gorica in Kobarid, je bila dodeljena v administrativno upravljanje anglo-ameriškim, vzhodna cona pa jugoslovanskim silam. Dvajsetega maja je poveljnik 10. gorske divizije general Hays prejel ukaz o premiku dela divizije v okolico Vidma in razmestitev severno ob reki Soči navzgor do meje z Avstrijo. Nalogo sta dobila 86. in 87. polk divizije, katere pripadniki so stopili na slovenska tla pri Robiču in zasedli Kobarid, Žago, Bovec ter Log pod Mangartom, vse do Belopeških jezer pri Trbižu. Anglo-ameriško / jugoslovanska tekma za Trst se je tako posledično razširila in obstala pod Mangartom. Tam pa so vojaki 10. gorske divizije 3. junija 1945 pripravili precej drugačno - divizijsko tekmovanje v smučanju, prvič po maju 1944 oziroma odhodu divizije na evropsko bojišče.

Smučarska tekma na Mangartu
V divizijskem glasilu “Blizzard”, z dne 10. junija 1945, je na prvi strani objavljena fotografija s svečano postrojenim 1. bataljonom 87. polka divizije na dvorišču vojašnice v Bovcu, na ameriški praznik – »Memorial Day« (spominski dan - 30. maj). Naslovni članek na prvi strani omenjene številke glasila z naslovom »Prager Wins Division's First Alpine Ski Race« (Prager je zmagal divizijsko prvo alpsko tekmo) se nanaša na divizijsko tekmovanje v veleslalomu, ki so jo imeli Američani 3. junija 1945 na Mangartu.
Med pripadniki 10. gorske divizije je bil cvet predvojnega ameriškega alpskega smučanja. Veleslalomske tekme so si že nestrpno želeli. Melišča pod Mangartom, na južno Koritniško stran, so bila junija 1945 še izdatno zasnežena. Na start mangartskega veleslaloma je prišlo 76 smučarjev, kar 500 vojakov - gledalcev pa se je zbralo ob progi. Tekmovalci so večinoma imeli smuči, ki so jih zaplenili nemškim gorskim lovcem (gebirgsjäger). Zahtevna proga na zrnatem snegu je tekmovalcem povzročala veliko težav, mnogo padcev in odstopov. Na cilj je prišlo le 25 smučarjev. Zmagovalec je postal narednik Walter Prager s časom 1:05.2, iz poveljstva 3. bataljona 87. polka. Prager je bil po rodu Švicar, ki je emigriral v ZDA leta 1936. Uspešen smučar je bil že v rodni Švici, trikratni zmagovalec slovitega Arlberg-Kandahar tekmovanja in dvakratni zmagovalec FIS smukov. Med leti 1937 do 1957 je bil vodja smučarske ekipe na univerzi Dartmouth v zvezni državi Massachusetts in leta 1948 vodja ameriške olimpijske smučarske ekipe. Drugo mesto je zasedel narednik Steve Knowlton, s časom 1:11.4, iz poveljstva 86. polka. Tretji pa je bil vojak Sig Engl iz G čete 2. bataljona 87. polka, ki je dosegel čas 1:13.4.

Se kdo prepozna ali pa jih kdo pozna?
Številne fotografije so bile na predavanju predstavljene prvič, o nekaterih bi tudi Janez Kavar želel vedeti več. Zato vabimo vse, ki bi prepoznali osebe na naslednjih fotografijah, da nam to sporočite.

Oživitev tekme na Mangartu
Na pobudo Združenja vojaških gornikov Slovenije in Občine Bovec bo tekma na Mangartu 3. in 4. junija 2011 doživela epilog in prvo ponovitev, ki naj bi poslej postala tradicionalna spominska tekma. Sporočilo oživljene tekme naj bi oživljalo del ameriško-slovenske skupne vojaške zgodovine in poudarjalo Mangart kot goro, ki združuje tri narode, tri kulture, tri države, prijateljstvo in sodelovanje. K sodelovanju na tekmi bodo povabljene ekipe aktivne 10. gorske divizije iz ZDA, ekipa “naslednikov” (Descendats) veteranov 10. gorske divizije, ekipe držav IFMS, ekipa SV (GORŠ – COBG), ekipa gorske enote slovenske Policije in ekipa domačinov iz Bovca (smučarski klub, GRS).

Časovni plan
14. 3. 2011 – 18. 3. 2011: Najava dogodka
21. 5. 2011: Otvoritev razstave v trdnjavi Kluže, predvidoma film o 10. Diviziji v Kulturnem domu Bovec
1. 6. 2011, sreda: Prihod prvih tekmovalcev
2. 6. 2011, četrtek: Animacija za tekmovalce
3. 6. 2011, petek: Prihod zadnjih tekmovalcev in otvoritveni dogodek
4. 6. 2011, sobota: Tekma ob Mangartskem sedlu in zaključni dogodek

                   
Avtor plakata Arnold Holeywell, arhiv James Knowlton (originalen plakat, s katerim so vabili na prvo Gorsko tekmo v smučanju)

                    Faksimile glasila 10. gorske divizije Blizzard, številka 10. junij 1945, arhiv Denver Public Library (kopija objave v časopisu Blizzard)

                   
Bovec maja 1945, foto John Woodward (ameriški vojak in v ozadju ameriška vozila) - za zdaj velja za najstarejšo barvno fotografijo iz tistih časov.


G-L / Gorenjski glas: Tekma za Trst tudi na Mangartu
G-L:  Vojaška tekma na Mangartu

 

Kategorije:
Novosti SMU SLO TEK Vse objave

1 komentarjev na članku "Smučarska tekma na Mangartu 3. junija 1945"

Janez Kavar,

V tekstu je napaka: "Morganova linija" se imenuje po angleškem generalu Williamu Morganu (1891 - 1971), ne pa po generalu Fredericku Morganu. Leta 1945 je bil načelnik štaba vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Sredozemlju generala Alexandra in je oblikoval t.z. "Devinski sporazum" po katerem sta bili ob "Morganovi liniji" oblikovani Cona A (z angloameriško vojaško upravo) in Cona B (z jugoslovansko vojaško upravo).

Z Bovčani smo že razvozljali ameriško fotografijo fantičev s psičkom iz leta 1945: fant, ki drži psička, je bil Jožko Zornik in je živel v tistem času v Čezsoči. Po odhodu Američanov se je preselil v Bruselj. Umrl je pred tremi leti. Fant zraven njega je iz italijanske družine, imenuje se Franco De Cesaro. Iz Čezsoče so se preselili v Ameriko. O njem ni podatka, ali je še živ.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti