Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Montaž po severni strani Zmaja


TV
Regione
Autonoma Friuli Venezia Giulia

  Severna stena Montaža z Viša

Na spletni strani televizije Furlanije Julijske krajine si je mogoče ogledati še več zanimivih gorniških filmov.

In - dovoljeno jih je prenesti "k sebi" ter celo vgraditi v našo spletno stran.

<<< Le kliknite - če se ne bo začel predvajati!

 

nedelja, 13. marec 2011, ob 16:15, Matija Turk, ogledov: 4116

Montaž iz Dunje.FVG.tv:  Televizije avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine predstavlja igrani dokumentarni film Montasio, sulla Nord del Drago - Predstavljamo slovensko verzijo (besedila in glasu).

Pol ure trajajoči film prikazuje prvenstveni vzpon čez severno steno Montaža, ki so jo leta 1902 preplezali Jože Komac, Anton Ojcinger, Julius Kugy in Graziadio Bolaffio. Podvig je Kugy kasneje opisal v svoji knjigi Iz življenja gornika. Prav Kugyjeva pripoved je podlaga filmu, ki je nastal ob sto letnici vzpona:

 
Augusta, leta 1902 sta se Julius Kugy in Graziadio Bolaffio, v spremstvu vodičev Jožeta Komaca in Antona Ojcingerja prvič povzpela na Montaž po severni steni. Ob stoletnici tega podviga, so gorski vodniki iz Furlanije Julijske Krajine želeli vzpon ponoviti. Pričujoči film želi obuditi trenutke tistega dne skozi pripoved in spomine že ostarelega Kugyja, kakor nam jih je zapustil v knjigi “Iz življenja gornika”. Ljubezen do Julijcev in Montaža, poetična zagledanost v gorski svet in alpinizem, ponovno zaživijo v posnetkih, v glasbi …

Komentiraj (1):

Matevž Fazarinc, ponedeljek, 14. marec 2011, ob 02:53

Res izvrsten film! Super!

eXTReMe Tracker