Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Turnosmučarski vodnik

SIDARTA: Najlepši turni smuki avstrijske Koroške - Mitja Peternel
Vse ture so izvedljive v enem ali dveh dneh, saj je večina izhodišč od karavanškega predora dosegljiva v dobri uri. - Knjigi je priložen potovalni vodniček, žepnega formata. ...

Mitja Peternel
Najlepši turni smuki avstrijske Koroške
Izborni turnosmučarski vodnik

Zemljevidi: KOMPASS, LOJZE MIKLAVČIČ, CARTO.SI
Uredila in lektoritala INES BOžič SKOK
Oblikovanje SIDARTA
Tisk TISKARNA HREN, MCC izvodov
Izdala © SIDARTA, Ljubljana
Za založbo JANEZ SKOK
Naslovnica: Vzhodni greben Ojstrnika
Hrbet: Proti vrhu Großglocknerja z južne strani, foto: Teja Oman
796.92:796(234.323)(036)  |  9698.2(497.4)(02.053)
ISBN 978-961-6027-61-8  |  COBISS.SI-ID: 253984000

Poltrde plastificirane platnice, 15 cm x 24 cm, 224 strani, barvne fotografije, zemljevidi z vrisi smeri ... Knjigi je priložen potovalni vodniček žepnega formata. Cena 34,90/31,41 EUR
Opozorilo: Za opise v vodniku se je avtor potrudil po svojih najboljših močeh. Vendar avtor in založba nista odgovorna za morebitno nesrečo ali škodo, ki bi jo utrpel uporabnik vodnika, ko se bo ravnal po tukajšnjih opisih. Za navodila iz vodnika se uporabnik odloča sam in tudi tvega sam. Avtor ne more vedeti, katere trenutne objektivne in subjektivne danosti omogočajo ali onemogočajo varen vzpon in sestop. Nekatera navodila za zmanjšanje tveganja so zapisana v uvodnih poglavjih. 


Vodniku na pot
Letošnjo zimo minevata dve desetletji, odkar me je prijatelj Rajko Lotrič, nekdanji vrhunski smučarski skakalec, prvič vzel s seboj na turno smuko. Še sedaj se dobro spominjam obiska Vrtaškega Slemena iz doline Belega potoka. Čeprav me alpsko smučanje spremlja že od rane mladosti, me je moj prvi turni smuk tako navdušil, da sem svoje prihranke nemudoma namenil za nakup .: turnosmučarske opreme. Z Rajkom sva v naslednjih letih opravila precej klasičnih turnih smukov z bližnjih vrhov Julijskih Alp in Karavank, svojemu seznamu pa sva dodala tudi vrsto strmejših grap, žlebov in sten.

Pozimi leta 1993 sva bila povabljena med člane GRS Mojstrana, ki jo je vodil Janez Brojan mlajši. Pod njegovim vodstvom smo opravili precej turnih smukov v domačih gorah, smučarska obzorja pa so se mi razširila z obiskom avstrijske Koroške. Spoznal sem prvovrstne turnosmučarske terene, ki so me tako prevzeli, da sem skupaj s prijatelji z odseka in GRS postal stalni obiskovalec teh gora.
Ko se nama je z Aleksandro porodila ideja o vodniku, ki bi našim smučarjem približala ta enkratna turnosmučarska območja, sem začel Koroško načrtno obiskovati. Odločil sem se, da slovenskim turnim smučarjem približam tudi nekaj manj znanih vrhov, sicer precej priljubljenih med domačimi smučarji.

V vodniku je predstavljenih 78 najzanimivejših dva- in tritisočakov na avstrijskem Koroškem. Če boste katerega izmed opisanih turnosmučarskih ciljev doživeli kot enega svojih smučarskih vrhuncev, bo namen vodnika dosežen.

Pri pripravi vodnika so s svojim strokovnim znanjem sodelovali: Aleksandra Fertin, Mateja Cuznar Zadnik, Igor Zalokar in Klemen Volontar. Za izdatno pomoč se vsem najlepše zahvaljujem.
Knjigo posvečam sinu Marku, ki se je rodil ravno v času najintenzivnejše priprave vodnika.


Potovalni vodniček ni pokončen kot naslovnica, širok je 17,5 cm, visok pa 11,5 cm


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti