Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"PlezalskePN - 09.03.11

Na zgornji meji!

V Mišji peči in Ospu so se zvrstili naslednji vzponi: Gorazd Hren je ponovil Missing link (8b+), Gregor Pintar Missing drink (8b+), Tim Unuk Zadnjo skušnjavo (8a+), Janez Vratanar RKC (8a), Maja Šuštar pa Poročno noč (7c). V Vipavski Beli je Uroš Perko dodal novo smer 200 more miles (8b), nova je tudi varianta, ki jo je pri Buzetu na pogled (!) preplezal Matej Sova Toruk-maktu direct (8b, NP). Dva lepa on sighta je opravila tudi Katarina Kejžar, preplezala je Legionarja (7a', NP) v Kompanju in Ramba (7a, NP) na Costieri. Jernej Kruder zmagal na balvanski tekmi v Sheffieldu, pred tem pa je v Peak Districtu skupaj z Jakobom Bizjakom ponovil še Brad Pita (7C+) in nekaj drugih popularnih tamkajšnih problemov. Miha Hribar v Vitovljah Horse Power (7C).

Po (plezalnem) svetu pa seveda odmeva nov podvig Adama Ondre. 18 letni Čeh je po enomesečnem počitku ob koncu lanskega leta, ki je bil celo prvi v njegovi karieri, močnejši kot kdajkoli. V baskovskem plezališču Navarra je v vsega dveh dneh na pogled preplezal štiri super težke smeri: Kidetasunaren balio erantsia (8c+, NP), Bizi Euskaraz (8c+, NP), Fuck the police (8c, NP) in Tekken (8b+, NP). In kar je še posebej nazorno (da ne rečem "nespodobno"), v premoru med zadnjima dvema si sploh ni snel plezalk! Do sedaj je bil najtežji on sight prav Bizi Euskaraz, ki jo je na pogled že pred časom ponovil Patxi Usobiaga. Ob vsem tem naštevanju se kar nekoliko "izgubi" odlična serija lanskega zmagovalca SP Ramóna Juliana Puigblanqua, ki je v desetih dneh v različnih španskih centrih na »običajen« način z rdečo piko ponovil štiri 8c+.

Približen ekvivalent (?) Ondrinim vzponom je morda le prva ponovitev The story of 2 worlds (8C+), ki jo je opravil Američan Paul Robinson. Ta boulder v švicarskem Crescianu je prvi preplezal Dave Graham, treba pa je dodati, da ga je ponovil tudi Dai Koyamada, a brez začetnih treh gibov.

Za sprostitev po teh mega težkih gibih še dve drugačni novički. O prvi plezalni tekmi poročajo z Malte, bolj kot rezultati 1st Malta Bouldering Competition je pomembno, da Malta postaja kar zanimiva plezalna destinacija s številnimi stenami neposredno iz morja, tudi po zaslugi ljubezni Stevia Hastona do tega sredozemskega otoka.

Iz ZDA pa novica o zadnji odločitvi Obamove administracije glede velikega smetišča tik ob enem najlepših plezališč na svetu Joshua Tree v južni Kaliforniji. Kar je za nekoga sveta zemlja je za drugega no man's land
 

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ... alp.ple@planid.org

Doslej objavljene Plezalske novice

Evolv, plezalke, plezalniki

Na strani Informacije lahko najdeš tudi podatke o plezalnih šolah; seznam zadnjih objav o njih je na:
gore-ljudje.net/arhiv/oznaka//


Matej Sova v Toruk-maktu direct, foto Žiga Erman

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti