Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN - 08.03.11

Torišče se seli v Zahodne Alpe. Poziv za dopolnitev podatkov o Triglavski steni.

Alpe
Lepo vreme je pognalo kar nekaj slovenskih alpinistov, da so snežno in ledno vplezanost preverili nanajpomebnejšem evropskem alpinističnem igrišču, Zahodnih Alpah. Večina se je odločila za gore nad Chamonixom. Aljaž Tratnik in Dejan Koren sta opravila s celo malo serijo vzponov. Začela sta v Grande Rocheuse kjer sta preplezala letos eno najbolj popularnih zimskih smeri, Late to Say I am Sorry (V, 6, M6, 1000 m). Čez dva dni sta v štirih urah preplezala veliko klasiko, v kateri se je ob dobrih razmerah to sezono prav tako zvrstilo veliko alpinistov, smer Rebuffat – Terray (V, 5, M6, 550 m). Angleži imenujejo smer Carington – Rouse, po prvih zimskih ponavljalcih, prav tako alpinističnih legendah. Pogosta praksa je, da se ledne zimske ponovitve poimenujejo drugače. Res je, da zimske ledne ponovitve skalnih smeri nemalokrat potekajo po krajših variantah, poleg tega pa plezalec pleza po drugem "mediju". A pisani vodnik v katerem bo angleško ime te smeri ne bo niti slučajno prišlo v šamoniško knjigarno. Isto smer sta v nedeljo ponovili še Tina Di Batista in Nastja Davidova in se prav tako izrazili o smeri nadvse pohvalno. Aljaž in Deko sta  opravila še s smerjo Voie de Nuit (IV, M8-, 450 m) v vzhodni steni Mont Blanc du Tacula in zaključila kratko a plodno odpravico v Alpe. Trenutno se dogaja tudi v severni steni Druja a o tem prihodnjič.

Govorice pravijo, da je nekaj naših junakov v severni steni Eigerja a novice  niso niti preverjene niti niso še zagledale luči ekranov. Od petka dalje bo v Chamonixu potekal vsakoletni tabor perspektivnih alpinistov. Če bo vreme služilo, bo dobrih vzponov sigurno dovolj.

Doma
Doma nič posebnega. Slapovi se še kar držijo, celo nasprotno, nekateri ponujajo boljšo in lažjo plezarijo kako v prvi polovici zime. Tako je tudi običajno a ker veliko plezalcev do takrat že opravi z vsemi dvajsetimi slovenskimi slapovi, le ti v poznem februarju in marcu samevajo kjub dobrim razmeram. Ena od takih je npr. Vikijeva sveča, ki je bila prvo polovice zime nepreplezljiva. Tudi ostali slapovi nad Jezerskim so dobri. Tudi v Tamarju in pod Prisojnikom se da še vedno plezati. Bral sem, da so plezali tudi Zimsko smer v Prednji glavi. Celo Logarska dolina, ki je zelo dovzetna za vremenske vplive dovoljuje plezanje, bolj ali manj na vzhodni strani doline.

V visokih stenah se poleg regularnih smereh Storžiča in Begunjščice še vedno pojavi kaka naveza v smeri Bik v Dolgem hrbtu.

Stena
V končni obdelavi je plezalni vodnik za našo najpomembnejšo steno, severno steno Triglava. Če ste opravili prvenstven vzpon, prvo ponovitev, zimsko ponovitev ali kako drugače pomemben vzpon v tej steni, vas prosimo, da pošljete podatke za dopolnitev že urejenega gradiva (čimprej) na elektronski naslov: tomaz.jakofcic@gmail.com.

Srečno!

Tomaž Jakofčič 

Arhiv: vse Alpinistične novice

 

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti