Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer, 28.07.1977

Večer - Milan Cilenšek: Mehka preproga in širok razgled - Inko Bajde: Ferrari; Slovenska v Yorassih; V dolini Zapotok - Izleti: Planinska sekcija DTV Partizan železničar Maribor; PD Maribor - matica in planinska sekcija Certus.

Mehka preproga in širok razgled

PLANINSKA POSTOJANKA NA ČRN! PRSTI SKORAJDA VPIJE PO OBNOVI


Nekaj metrov pod vrhom Črne prsti nad Bohinjsko Bistrico ždi v nadmorski višini 1844 m planinski dom Zorka Jelinčiča. Dom, v  katerem je 35 ležišč, upravlja  planinsko društvo Podbrdo.
Črna prst slavi po dvojem: po bujni flori in širokem razgledu. Planinec, ki hodi po poti od Vogla proti Črni prsti, - bo resda- hodil skoraj kot po mehki preprogi: med travo so kar cele družine rumenih pogačic, belih vetrnic, oranžnih zlatih jabolk, modrega svišča, rdečega sleča in pa naše najlepše gorske- cvetke — planike. In ves ta čudoviti, omamni, večbarvni okras naših gora pozdravlja planinca domala na vsakem koraku.
Razgled, ki se gorniku ponudi s Črne prsti,- presega vsa pričako-anja. V bohinjskem kotu se pred planinčevimi očmi zvrstijo vasi in zaselki drug za drugim: Ribčev laz, Stara Fužina, Srednja vas, Češnjica, Bohinjska Bistrica, vse te vasi zaokroža na severu široka planota Pokljuke, nad vsem tem pa kipijo v nebo ponosni snežniki s sivim poglavarjem Triglavom.
Na jug - proti primorski strani - se boči nad Baško grapo partizanski Porezen, ki daje slutiti, da za njim naših gora ni konec. Kot skriti kotiček ždi med vrhovi skromno naselje Nemški Rut, dalje proti zahodu pa se raztezajo Spodnje Bohinjske gore: Veliki Raskovec, Rodica, Vogel...
"Da, prav čudovito gorsko cvetje in pa širok razgled privabljata na Črno prst množico turistov — ne samo planincev, tudi ljudi, ki preživljajo dopust v Bohinju," je poudarila Marija Dakskobler, 23 letna študentka geografije in sociologije, sicer doma iz Podbrda, ki poleti opravlja dolžnost oskrbnice v domu na Črni prsti.

"Ampak veste,- dom je res nujno potreben temeljite obnove. No, material bomo letos spravili sem gor, prihodnje leto pa se bodo podbrski planinci temeljito lotili dela. Dom je res v obupnem stanju, pa tudi vlaga ga je že načela. Obisk? Le dober mesec je, kar smo dom letos odprli, pa ga je obiskalo že tisoč- ljudi."
Tako bodo planinci, ki bodo prihodnje leto obiskali Čmo prst, našli troje lepot poleg prelepih gorskih cvetk in izrednega razgleda jih bo pozdravil tudi skoraj nov dom, v katerem bodo deležni vsega gostoljubja.

 

 


Besedilo in posnetka: MILAN CILENSEK


Ferrari

Le počasi! Tokrat ne gre za nov model iz svetovno znane avtomobilske hiše, kot bi kdo utegnil soditi po naslovu, marveč za uglednega in tudi izjemnega italijanskega alpinista z imenom Casimir Ferrari, v katerem mnogi vidijo Bonatijevega naslednika, seveda z alpinističnega vidika.
Casimir Ferrari se je kot mentor nenadoma vzdignil iz trume italijanskih alpinistov "šestostopnjašev", je akademik, član CAAJ m GHM — francoske ekskluzivne plezalne organizacije. Za seboj ima številne prvenstvene smeri v Alpah, zimske vzpone v Piz Badilu, Čivetti, Tofani di Rose idr. Leta 1973 je bil na Čero Torre v Patagoniji, dve leti kasneje pa je preplezal še vzhodno steno Alpamajo  v Andih.

I.B.

Slovenska v Yorassih

Knez in Jože Zupan, ki se že dalj časa mudita v pogorju Mont Balnca, sta 17. in 18. julija preplezala novo smer v severni steni Grandes Yorasses; smer sta imenovala "Slovenska". 22. julija pa sta preplezala WeIbachovo smer v vzhodni steni Charmoza. V Francijo je dopotovala tudi druga celjska naveza Črepinšek- Zupanc. Alpinista sta doslej preplezala smer Cosmik v južni steni Aiguille du Midi ter Gervassutijev ozebnik v steni Mont Blanc de Tacula.

I.B.

V dolini Zapotok

Alpinisti AO Kozjak Maribor, ki so se mudili v dolini Zapotok (Zadnja Trenta), so opravili 21 zanimivih vzponov v stenah Srebrnjaka in Zapotoškega Vrha. Poleg ponovitev smeri, opisanih v vodniku, so se lotili tudi prvenstvenih vzponov, vendar so v steni na več mestih naleteli na zanesljive znake, ki govore o tem,
da je preplezanih nekaj smeri novejšega datuma. Žal o tem območju ni izčrpnejšega gradiva, da bi lahko določili, za katere smeri gre.

I. B.








 

28.07.1977

PLANINSKA SEKCIJA DTV PARTIZAN ŽELEZNIČAR MARIBOR priredi od petka, 26., do ponedeljka, 29. avgusta, pohod v osrednje Kamniške in Savinjske Alpe: Kamniška Bistrica — Kokrško sedlo — Skuta — Grintovec — Kožna — Ravne — Jezersko. Prijave pri Danilu Floreninu, vodil bo Milan Cilenšek.
PD MARIBOR-MATICA IN PLANINSKA SEKCIJA CERTUS priredita od soboto, 6., do četrtka, 11. avgusta, pohod v Julijce: Vrata - Kriški podi -Razor - Prisojnik — Vršič — Špiček — Jalovec — izvir Soče — Zlatorog v Trenti. Odhod 6. avgusta z avtobusom ob 7. uri, povratek 11. avgusta ob 16.35 ali 23.30. Prijave v PD Maribor-matica, Vita Kraigherja 2, kjer bo v torek, 2. avgusta, ob 17. uri obvezen sestanek prijavljencev. Vodil bo Tone Mavrič.


 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46028

Novosti