Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer, 07.07.1977

Večer - M.Pn.: Še več rok za novo kočo - Inko Bajde: Tabor v Trenti; Okoli Anapurne - Izleti: Po Bohinjskih gorah; V zasavje; V Julijce; V dolino triglavskih jezer.

Še več rok za novo kočo


PD LUČE POZIVA LJUBITELJE GOR, DA DAJO SVOJ PRISPEVEK K OBNOVI KOČE NA LOKI NAD RADUHO


"Res, denar je potreben, toda še večja pomoč bi bila v tem, da bi posamezniki in skupine prispevali svoje v delu. Delovna sila je tam draga, pa še primanjkuje je." Tako pravi Tone Mervič, predsednik planinske sekcije Certusa, katere člani so se pred nekaj več kot dvema tednoma udeležili delovne akcije za obnovo lani pogorele koče na Loki pod Raduho. Bili so med prvimi, ki so se odzvali pozivu planinskega društva Luče, da skupaj z ostalimi slovenskimi ljubitelji gor pomagajo pri gradnji nove koče, saj od stare po nesreči ni ostalo skoraj ničesar.
"Pri PD Luče sicer poudarjajo, da prijave organiziranih skupin kot tudi posameznih planincev že prihajajo, pa vendar bi bili novi pari rok na de lovišču nadvse dobrodošli," pravi Tone Mervič. "Postopek za prijavo je preprost: treba je navezati stik s tajnikom PD Luče, mu sporočiti, kdaj se bi skupina ali posameznik udeležila akcije, v Lučah pa potem zagotovijo prevoz do Vodal, ki so tri četrt ured hoda oddaljene od delovišča. Pot čez planino Javornik je za vsakogar še dodatni izletniški užitek."
Trenutno kočo na Loki zamenjujejo šotori, ki jih je dala na razpolago planinska zveza Slovenije. "Uporabljajo jih v glavnem tisti, ki se udeležujejo delovne akcije, pa tudi sicer je v šotorih prostora le za 15 ljudi. Zato je toliko pomembnejše, da novo kočo čimprej postavimo, saj sta najbližji planinski postojanki, na Smrekovcu in Grohatu, oddaljeni od delovišča vsaka več kot 5 ur hoda. Prav koča na Loki je bila planincem vedno prijeten kraj za počitek," poudarja Tone Mervič. Planinci, prispevajte svoje!

M. Pn.


•Tabor v Trenti
Alpinisti AO Kozjak iz Maribora so se odločili, da izberejo za poletni alpinistični tabor nov cilj: dolino zadnje Trente, ki pomeni s svojimi redko obiskanimi, vendar zato nič manj zanimivimi stenami Pelca, Ribežnika in Srebrnjaka osvežitev programa alpinistične dejavnosti AO Kozjak. 13 članov in pripravnikov odseka se je v dolino Zapotok odpravilo že pretekli petek in namerava tam ostati vse do konca tega tedna. Ker so alpinistično zanimive stene precej odročne, ni čudno, da se v njih odpira še veliko možnosti za nove smeri.

• Okoli Anapurne
Planinski alpinistični treckingi so si v planinsko-alpinistično razvitejših deželah že zdavnaj priborili svoje mesto, zato ni naključje, da tudi pri nas postajajo vse pogostejša oblika gorniškega delovanja v planinskem svetu, ki je posamezniku največkrat nedosegljiv. Tudi letos bo komisija za stike s tujino pri planinski zvezi Slovenije organizirala trecking (planinsko-alpinistično popotovanje) okoli Anapurne. Potovanje bo trajalo od 25. septembra do 30. novembra. Drugi podatki v pisarni PZS, Ljubljana, telefon 312 553.

I.B.








 

07.07.1977


Po Bohinjskih gorah

Planinska sekcija DTV Partizan Železničar Maribor priredi od petka, 22., do nedelje, 24. julija, pohod po Bohinjskih gorah (Bohinj—Vogel— Razor planina—Rodica—Črna prst—Bohinjska Bistrica). Prijave pri Danilu Floreninu, pojasnila pri vodniku izleta Milanu Cilenšku.

V Zasavje

PD Maribor matica in izletniška sekcija Certus priredita v soboto in nedeljo, 9. in 10. julija, izlet v Zasavje: Šmohor—Mrzlica—Kal. Odhod v soboto z vlakom ob 17.10 do Laškega (povratna vozovnica do Hrastnika). Prenočitev na Šmohorju. Hoje bo 10 do 11 ur, večidel po gozdu. Izlet bo vodil F. Vogelnik

V Julijce

PD Maribor matica in planinska sekcija Certus priredita od četrtka, 21., do torka, 26. julija, pohod v Julijcih: Mojstrana—Staničeva koča (Rjavina, Cmir, Vtbanova špica)—Kredarica—Triglav—Planika—Dolič—za Kanjavcem — Prehodavci — Lepo špičje — Triglavska jezera—Komna—Bohinj. Odhod 21. julija z vlakom ob 6.20, povratek 26. julija ob 18.40. Vodil bo Milan Meden.

V dolino Triglavskih

PD Maribor matica priredi od sobote, 16., do ponedeljka 18. julija izlet v dolino Triglavskih jezer in na planino Vogar. Odhod 16. julija z vlakom ob 6,20, povratek 18. julija ob 18,40. Vodila bo Marija Tajnikar.



 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti