Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Doug Scott

Alpinist - Daniel Starr: ... je dobil za svoje življenjsko delo nagrado Lifetime Piolet d'Or

Po Walterju Bonattiju (2009) in Reinholdu Messnerju (2010) je Doug Scott postal tretji prejemnik prestižne nagrade Piolet d'Or za leto 2011.

Scott je začel plezati pri dvanajstih letih v bližini svojega doma v Nottinghamu v Angliji. Njegova pot se je nadaljevala v Alpah in nato na večjih gorah v tujini. Bil je pionir sodobnega alpskega sloga, sodeloval je v 45 odpravah v Azijo, kjer je osvojil 40 vrhov, od katerih je bila polovica prvenstvenih vzponov. Med vrhunce njegove kariere med drugim spada eden izmed prvih večjih vzponov brez kisika v Himalaji, po severnem grebenu Kangčendzenge leta 1979 in sedaj že legendarni osemdnevni spust z Ogre leta 1978 z zlomljenima nogama. Razen med vzponom na Everest leta 1975 se je vedno vzpenjal v lahkem in hitrem slogu. Scott je eden izmed najboljših alpinistov vseh časov.

Leta 1990 je med plezanjem v dolini Choktoi v Karakoramu videl, kako je nosač padel v reko in izginil. Po vrnitvi v vas je izvedel da 50% otrok umre zaradi gastroenteritisa, ki je bil posledica onesnažene vode. Scott je zbral sredstva in organiziral gradnjo vodovoda do vasi. Ko je videl, kako preprost je bil projekt, je leta 1994 ustanovil dobrodelno ustanovo Community Action Nepal in od tedaj naprej organiziral razvojne projekte.

Piolets d'Or je vsakoletno praznovanje alpinizma. Poteka na vznožju Mont-Blanca. Festival združuje najboljše alpiniste v čast najpomembnejših vzponov v letu. Nagrada za življenjsko delo je bila objavljena pred začetkom festivala, ki poteka med trinajstim in šestnajstim aprilom. Preostale nagrade bo izbrala komisija, ki jo vodi Greg Child in je sestavljena iz štirih alpinistov in dveh novinarjev. Izbirali bodo med triinpetdesetimi nominiranimi vzponi iz leta 2010.
 

01.03.2011

                       Doug Scott

Foto: Giulio Malfer


 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti