Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Triglavski park v prvem letu nove zakonodaje

Dnevnik -

   
  Bohinjsko jezero v teh dneh že prekriva ledena skorja, prav ta del parka pa je posebno občutljiv za sožitje narave in ljudi. (Foto: Miran Šubic)  

Ključno je, da so se po sprejetem zakonu v državnem zboru lotili drugega izredno pomembnega akta - načrta upravljanja. Tako so lani na koncu leta že izdelali začasne upravljavske smernice, ki so bile tudi predstavljene svetu TNP.

Direktor Martin Šolar ocenjuje, da so dobro uresničevali osnovne naloge in seveda opravili tudi celo vrsto drugih (strokovno delo, mednarodno povezovanje). Pri tem je treba poskrbeti tako za kataster žive in nežive narave ter za strokovne podlage za varstvo posameznih živalskih vrst.

Ljudem pa so najbolj blizu praktični ukrepi, ki jih zaznajo ob obisku parka. Tako so se lotili umirjanja prometa po Mangartski cesti, sodelovali pa so tudi pri prometnem režimu na območju Fužinskih planin ter v dolinah Loške Koritnice in Zadnjice.

Izdelali so tudi 157 pozitivnih mnenj glede različnih gradenj, 32 je bilo odklonilnih, v 29 primerih pa so seznanili tudi inšpekcijske službe. TNP letno obišče ogromno ljudi, zato so pomembne tudi različne akcije osveščanja različnih skupin, zlasti mladih. Sicer pa na območju parka deluje 66 prostovoljnih nadzornikov in 18 poklicnih (ti pokrivajo območja po 5000 hektarjev). Lani so za različne kršitve izdali 43 plačilnih nalogov in 1449 opozoril - avgusta kar 624.

Triglavski narodni park je torej v prvem letu veljavnega zakona deloval uspešno, za razširjene naloge pa so predvidene tudi nekatere nove zaposlitve. Pomembno je, da park uživa ugled tudi v tujini in s sprejetim načrtom upravljanja in drugimi predpisi (prostorski akti za posamezna območja parka) bo tudi zavod lahko vse posledice novega zakonodaje praktično izvajal.

www.dnevnik.si/  02.03.2011

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti