Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

80 let

Lojze Budkovič: ... od prvih mednarodnih tekem v Bohinju

Na vrata zgodovine je potrkal še eden izmed pomembnih smučarskih jubilejev. Odmaknjeni dogodki nimajo več pričevalcev, ostala pa je bogata zapuščina člankov iz dnevnika Jutro. Konec februarja 1931 so se po dolgotrajnih pripravah, pod častnim pokroviteljstvom kralja Aleksandra, pričela tekmovanja z imenitno udeležbo takratnih vrhunskih tekmovalcev. Tekme v Bohinju so bile prve mednarodne smučarske tekme v takratni Jugoslaviji.

Mednarodne tekme bi morale biti že leta 1930. Muhasta zima z neugodnimi snežnimi razmerami je poskrbela za odpoved in prestavitev v naslednje leto. Zahtevne priprave so potekale v obeh občinah skupaj s Smuškim klubom Bohinj pod budnim očesom takratne smučarske zveze. Vsi so se trudili, da bi dostojno sprejeli goste in tekmovalce. Pripravili so stanovanja, sobe in prenočišča. Cene namestitev niso bile pretirane. Kurjena soba v hotelu je stala 20 din, navadna tujska soba 15 din, soba v kmečkih hišah 10 din. Cena celodnevne oskrbe se je gibala v mejah od 40 do 70 din.

Zunanjo organizacijo prireditev je prevzela bistriška občina na čelu z županom Francem Mavričem. Desna roka župana je bil duša Smuškega kluba Bohinj inženir Joža Sodja. Za bohinjsko prireditev je bilo v tujini veliko zanimanja. Z najmočnejšo ekipo so se najavili Čehoslovaki. Prihod so potrdili Norvežani, Poljaki, Nemci in Romuni, zadnji hip pa še Francozi in Avstrijci.

Prireditev se je pričela 20. februarja dopoldne s prihodom tekmovalcev in gostov. Popoldne je bil v hotelu Sv. Janez zdravniški pregled, zvečer pa žrebanje startnih številk za vse tekme. Naslednji dan je bil ob 8. uri pred hotelom start teka in kombinacije na 18 km. V nedeljo, 22. februarja, so se ob 9.30 na Hanssenovi skakalnici pomerili kombinatorci, ob 14. uri pa skakalci. Naslednji dan je bil ob 8. uri start vztrajnostnega teka na 30 km. Zvečer so prireditev zaključili z objavo rezultatov in podelitvijo nagrad. Absolutni zmagovalec mednarodnih tekem je bil Čehoslovak Frančišek Šimunek. Priboril si je tudi naslov smučarskega prvaka Jugoslavije. Častno darilo Njegovega Veličanstva kralja Aleksandra I mu je izročil njegov zastopnik podpolkovnik Branko Pogačnik. Zadnji dan so potekali še organizirani izleti v Kranjsko goro, v bohinjske planine in triglavsko pogorje. Bohinjske tekme v tekih so se udeležili naslednji domači tekmovalci: Godec, Gašperin, Sodja, Kapetanović in Dimitrijević.

Odmevna prireditev je ponesla ime Bohinja v širni evropski prostor. Smuški klub Bohinj je doživel enega izmed vrhuncev svoje dejavnosti, ki ga je kasneje prekinila druga svetovna vojna.

Lojze Budkovič


Člani SK Bohinj, 11. januarja 1931

 


Prospekt za tekmo 1931


Članska izkanica


Rodarjeva delavnica


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti