Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kontrolna točka za plazovne žolne

GRS Tržič: Zelena luč pred odhodom na turno smuko
Dnevnik: Tržiški reševalci opozarjajo na plazove

V petek, 25. februarja 2011, smo na Ljubelju ob parkirišču, ki je izhodišče za številne priljubljene zimske ture na področju Zelenice, Begunjščice in Vrtače, postavili prvo kontrolno točko za preverjanje delovanja plazovnih žoln v Sloveniji.

Pred dobrim letom smo v Društvu GRS Tržič prišli na idejo, da bi lahko s postavitvijo takšne kontrolne točke in opozorilne table pomembno prispevali k preventivi in ozaveščanju gornikov pred nevarnostmi snežnih plazov. S tem smo želeli motivirati obiskovalce zimskih gora, da bi dali več pozornosti svoji varnosti in tudi varnosti kolegov s katerimi odhajajo na ture. V tujini imajo že nekaj let podobne naprave npr. Davos in St. Moritz v Švici, Sulden v Italiji, Dachstein v Avstriji, ...

Pravilnost naše odločitve in namena je še dodatno potrdila lanska tragična zima, ko je v snežnih plazovih v Sloveniji umrlo kar sedem ljudi, eden od njih tudi na Zelenici. Ker podobne naprave v Sloveniji še ni bilo, smo se najprej obrnili na sponzorje, prodajalce gorniške opreme. Obenem smo razmišljali tudi o tem, da bi kontrolno točko in opozorilne table izdelali sami. Na koncu se je izteklo tako, da smo bili uspešni kar v obeh primerih: originalno kontrolno točko sta nam zagotovila sponzorja (prodajalna z gorniško opremo Iglušport in proizvajalec  žoln Ortovox), dodatno pa smo s pomočjo članov GRS Tržič in elektronika iz Alpinističnega odseka Tržič ter policije oblikovali in izdelali še eno kontrolno točko ter še nekaj opozorilnih tabel. V prihodnji dneh bomo drugo kontrolno točko postavili v bližini Doma na Kofcah pod Košuto, opozorilne table pa tudi na drugih izhodiščih gorniških tur v tržiškem koncu.

Delovanje kontrolne točke je enostavno: pravilno si namestimo in vklopimo plazovno žolno ter gremo v oddaljenosti 1-2 metra posamično mimo kontrolne točke. Kontrolna točka nam s svetlobnim (zelena luč) in zvočnim signalom (pisk) sporoči, da je naša žolna vključena in oddaja signal. Na informativni tabli ob kontrolni točki je na pregleden in enostaven način posredovano še nekaj najnujnejših informacij o potrebni zaščitni opremi in ukrepih v primeru nesreče v snežnem plazu.

V soboto, 26. februarja, je na področju Šentanskega plazu na Zelenici plaz kložastega napihanega snega spodnesel plezalca in ga premetaval po pobočju ter odložil 200 metrov nižje. Na srečo ni bil popolnoma zasut in tudi ne poškodovan. Plazovne žolne pa ni imel.

Kljub pomembnosti ustrezne opreme pa še opozorilo: plazovna žolna ne bo preprečila, da bi nas snežni plaz zasul, zato upoštevajmo tudi vsa ostala navodila glede gibanje v gorah v zimskih razmerah!


Dnevnik: Tržiški reševalci opozarjajo na plazove

   
  Na tej točki na Ljubelju je mogoče enostavno preveriti delovanje plazovne žolne pred odhodom na gorske ture. Takšnih točk zanesljivo potrebujemo še več. (Foto: GRS Tržič)  

Lanska zima je pod plazovi pri nas zahtevala sedem človeških življenj, en človek je umrl tudi na Zelenici. Tržiški gorski reševalci so zato postavili prvo kontrolno točko, ki naj bi koristila vsem, ki se odpravljajo v gore. Gre za posebno napravo, ki preverja delovanje plazovne žolne - nepogrešljivega pripomočka ob zimskem obisku gora.

Jani Bele iz Gorske reševalne zveze Slovenije je povedal, da so napravo na Ljubelju postavili zato, ker je priljubljeno izhodišče za zimske obiske Zelenice, Begunjščice. "Takšne naprave imajo v tujini že nekaj časa, pri nas gre za prvo. Z njo želimo tako spomniti na uporabo plazovne žolne in tudi omogočiti vsakomur, da preveri njeno delovanje, preden jo morda mora dejansko uporabiti," je pojasnil Bele.

Drugo napravo bodo v kratkem namestili pod Kofcami, obenem pa so izdelali in tudi že namestili še dodatne opozorilne table. Vsa ta prizadevanja so namenjena večji varnosti v gorah, veseli pa so bili tudi odziva podjetij Iglušport in Ortovox, da so prvo napravo sploh lahko kupili.

Sicer pa je tudi minuli teden na istem območju Zelenice plaz odnesel planinca in ga odložil kakšnih 200 metrov nižje. K sreči pa ni obležal pod snežno gmoto. Plazovne žolne, ki reševalcem lahko javi, kje kdo pod snegom leži, ni imel. Gorski reševalci s to akcijo še povečujejo varnost v gorah in opozarjajo, da so razmere še takšne, da je previdnost več kot potrebna, dobra oprema pa tudi.

28.02.2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


www.dnevnik.si/   01.03.2011

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti