Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer, 27.01.1977

Večer - Inko Bajde: S kamero v gore; Zimski začetniški tečaj - Janko Ferlinc: Dan planincev 1977 v Pomurju - (ŽG): Med vrhovi Pohorja - Občni zbor PD Lenart.

S kamero v gore

Alpinisti in planinci na svojih zanimivih potovanjih in vzponih poleg fotoaparatov vse pogosteje uporabljajo tudi prenosne filmske kamere. Čudovita, vendar draga iznajdba, ki prepričljivo beleži na filmski trak vse, kar se dogaja v naravi in s človekom sredi nje. Posnetki so mnogo prepričljivejši kot navadni, napravljeni s fotoaparatom, saj pričarajo vso dinamiko, ki je za gornike še posebno značilna.
V zadnjih letih je nastalo že veliko dobrih amaterskih filmov, ki bi si jih bilo vredno ogledati. Nekateri izmed njih so opremljeni celo s primemo glasbeno spremljavo in tekstom. Čeprav gre v večini primerov za izrazito amaterska dela s preprostimi pripomočki, so še vedno dovolj kvalitetna, da bi jih javnost sprejela z odobravanjem.
Vse več je odprav, pa tudi individualnih navez, ki s potovanj in vzponov v tujih in daljnih deželah prinašajo obilo filmskega in slikovnega materiala. Snemanje v steni zahteva veliko znanja in še več naporov in tveganja. Biti alpinist, snemalec in režiser v eni osebi ni lahka naloga. Vloga, postane še težja, če nastanejo nagle vremenske spremembe v gorah, za katere vemo, da niso redek pojav, a vendar priložnost, ki je tudi kamera ne sme zamuditi. Jugoslovanski alpinizem je po  vojni doživel velik preporod, njegovi dosežki zadnjih deset let  pa se uvrščajo med največje v svetovnem merilu. O tem pričajo tudi mnogi dokumentarni posnetki in filmi, s katerimi pa je, žal, razen častnih izjem seznanjen le ožji krog ljudi. Večina amaterskih filmov je posneta na kamerah super 8, saj so 16 milimetrske kamere za posameznika prevelika investicija in tako je njihovo prikazovanje širšemu občinstvu po TV že vnaprej onemogočeno. Hkrati pa vemo, da predvajanje takih filmov na televiziji ni nemogoče. Mnoge televizijske hiše so namreč že opremljene z ustreznimi napravami za projekcijo teh filmov.
Prav bi bilo, da bi o tem razmislili tudi pri ljubljanski TV.


I.B.

Med vrhovi Pohorja

Planinstvo je bilo pri Lovrencu na Pohorju že zaradi lege med pohorskimi vrhovi uspešno, še preden je bila ustanovljena skupina, ki je delovala v okviru planinskega društva v Rušah, začela pa je delovati pred desetimi leti. Že leta 1970 pa se je pokazala potreba, da Lovrenc dobi samostojno planinsko društvo.
Društvo šteje danes 438 članov, 62 pionirjev in 113 mladincev, ki skrbijo za planinske poti na vse vrhove Lovrenškega Pohorja, ki se vse spajajo s planinsko transverzalo. Obnovili so markacije in kažipote, skrbe pa tudi za odsek Slovenske planinske transverzale med Klopnim vrhom, Šliklarico in Jezerskim vrhom. Poleg velikega števila izletov so člani pomagali tudi pri krajevnih akcijah — pri graditvi vodovoda in cest, organizirali so proslave.
V tem letu pripravljajo večje število pohodov v Julijce, Kamniške in Savinjske Alpe, organizirali pa bodo še planinsko šolo, vrsto predavanj in pionirska tekmovanja.

(ŽG)


 

 

  27.01.1977


Zimski začetniški tečaj
Komisija za alpinizem pri planinski zvezi Slovenje je razposlala razpis za zimski začetniški alpinistični tečaj, ki bo potekal na Vršiču v Erjavčevi koči od 30. januarja do 6. februarja. Tečaj je za tečajnike in pripravnike alpinističnih odsekov ter za člane tistih planinskih društev, ki nimajo svojega alpinističnega odseka. Zato bo KA poskrbela za inštruktorje in predavatelje, ter krila 1/3 stroškov vsakega tečajnika. V stroške tečaja je všteta popolna oskrba z obilnim zajtrkom, večerjo in spanjem. Stroški na osebo bodo znašali 1.650,00 dinarjev.

I. B.


Občni zbor PD Lenart

PD Lenart v Slovenskih goricah bo imel v soboto, 5. februarja, ob 18. uri v kulturnem domu KUD E. Golob v Gradišču v Slovenskih goricah tretji redni občni zbor.



 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti