Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Briška jama

Janez PikonZaradi svoje neprimerljive razsežnosti je od leta 1995 registrirana v Guinessovi knjigi rekordov, kot največja turistična jama na svetu: Velika pečina pri Gmajnici (Grotta Gigante). Briške jame nastanek seže milijone let v preteklost. Poleg prelepih kapnikov značilnost Jame v Briščikih predstavljajo viseča vodovodna nihala, te pa uporabijo za posebna znanstvena raziskovanja.

Briška jama

Gre za zelo občutljivo napravo, ki so jo izdelali univerzitetni raziskovalci, služijo pa za meritve premikov v zemeljski skorji, predvsem tistih, ki se nanašajo na tako imenovano zemeljsko plimovanje. Poleg omenjenih meritev nas opozorijo na zaznavanja naprave pred letom 1976, ko je močan potres prizadel kraje na Primorskem. Približno tri leta pred potresom so že primerjali nenavadna nihanja, ki so se kasneje izkazala, kot podatek možnega zaznavanja potresnih sunkov na širšem območju. Zaradi svoje neprimerljive razsežnosti je od leta 1995 registrirana v Guinessovi knjigi rekordov, kot največja turistična jama na svetu (glavni, najvišji in največji porostor jame). Prostornina velike dvorane znaša 600000 m3, njena višina 107 metrov, širina 65 metrov, dolžina 130 metrov, celotna dolžina jame znaša 260 metrov.

Stopnišče nas pelje več kot sto metrov globoko na dno velike dvorane (500 stopnic dol in po vzhodnem robu 500 stopnic do izhoda na nasprotni strani vhoda v jamo)Poiščite škrata v desni steniPalmaKolona RuggeroStolp v PisiStena nasproti umetne galerijeŠkavnice ob izhodu iz Briške jame

Nahaja se na območju Furlanije Julijske krajine in je največja turistična jama na svetu (Grotta Gigante), Briška jama, Tržaški Kras planota severno za mestom Trst, torej na območju, kjer je največ takšnih kraških jam.

Trizob značilne oblike zloženih krožnikov, ki so jih oblikovale vodne kapljice s svojim razkrojem ob dotiku talPalača nimfStena nasproti umetne galerijeVhod v novo galerijoRov ob vhodu se odpre v veliko jamo - Briška jama - Grotte GigantePrestol ali stari modrec v palači nimfStopnišče nas pelje več kot sto metrov globoko na dno velike dvorane (500 stopnic dol in po vzhodnem robu 500 stopnic do izhoda na nasprotni strani vhoda v jamo)

Dolgi stalaktiti in apnenčaste tvorbe krasijo strop in stene že ob vhodu, od koder lahko z višine 100 metrov pod seboj vidimo velikansko dvorano. Dvorana se odpira v vsej svoji lepoti in mogočnosti med sprotnim spuščanjem v jamo. Stražita jo dva velika in elegantna stalagmita, sedem metrov visoka Palma in dvanajst metrov visoka kolona Ruggero.

Sladoleda ali meduziStopnišče ob vstopu v veliko dvorano Briške jamePrvi pogled ob vstopu v veliko dvorano Briške jameStalagmitska skupinaStalagmitska skupina

Zelo dobro so vidni tudi stalagmiti v obliki zloženih krožnikov in palmovega debla, tako obliko so jim dale vodne kapljice, ki se ob svojem padanju z različnih višin na tleh razkropijo in tvorijo na kup zložene krožnike. Zelo zanimiva je tudi obarvanost sten, saj se barve prelivajo od živo rdeče preko rožnato rumene do snežno bele, ki zdaj prekriva vrhove mnogih stalagmitov.

Vodička nam med vodenjem po jami v italijanskem jeziku razloži vse pomembno okrog nastanka in zgodovine jame velikanke, prevajal nam je domačin, ki je obenem član Jamarskega Društva Grmada iz vasi Cerovlje, le to je v sodelovanju Jamarskim Društvom Zgornje Gorje pripravilo vse potrebno za ogled le-te z obiskom in prijetnim srečanjem v njihovem jamarskem klubu.

Vir: foto arhiv: Briška jama - Grotta Gigante


Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Briška jama

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti