Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Angleža so s helikopterjem rešili izpod ledenega vrha Prisojnika

Primorske novice - Tina Kodre: Pilotoma helikopterja se morata zahvaliti Angleža, da so ju pravočasno rešili izpod Prisojnika. Eden od njiju si je poškodoval nogo in bi težko preživel noč na prostem. Oddahnili so si tudi bovški gorski reševalci, ki bi sicer morali peš na pomoč v ledeno zimsko noč.

BOVEC “Dve veliki težavi smo imeli. Pihal je močan veter in bližala se je tema,” je povedal vodja reševalne akcije GRS Bovec Vili Kašca. Pravzaprav sta imela državljana Velike Britanije glede na okoliščine tudi srečo v nesreči. Pod vrhom Prisojnika si je eden od njiju poškodoval nogo. Po naših podatkih je šlo za 48-letnika. “Poškodba ni bila huda, vendar dovolj, da poti ni mogel nadaljevati,” je pojasnil Kašca.

 Angleža sta obtičala na 2000 metrih nadmorske višine, kjer območje ni pokrito z omrežjem mobilne telefonije. Naključje je hotelo, da se je na Prisojnik istega dne povzpel domačin, ki ju je dohitel med sestopom. Slednji se je moral spustiti precej nizko, da je telefon zaznal signal.

  

 

< Angleža sta obtičala na 2000 m nadmorske višine,
Kjer območje ni pokrito z omrežjem mobilne telefonije.

 

 

Nahajal se je že tik nad Erjavčevo kočo, ko je poklical na regijski center za obveščanje 112 in prosil za pomoč gorskih reševalcev. “Klic na pomoč smo prejeli ob 16. uri in takoj aktivirali helikopter, ki je priletel ob 17.30 uri. Deset gorskih reševalcev iz naše postaje se je odpeljalo do Zadnje Trente,” je opisal Kašca.

Uspešna misija nemogoče

A tukaj so se začele nove težave. “Zaradi močnega vetra smo se do zadnje minute s pilotoma odločali kaj narediti. Vse je kazalo, da bo potrebno klasično reševanje,” pripoveduje Kašca. Začeli so se že dogovarjati, da bi helikopter priletel po gorske reševalce v Trento in jih nato dostavil na najbolj primeren kraj. Od tam bi potem morali v dolgo, temno, vetrovno in predvsem ledeno noč kreniti peš.

Vse kaže, da je pilotoma helikopterja nujne medicinske pomoči z brniškega letališča uspelo najti enega zadnjih ugodnih trenutkov. Nezadržno se je namreč bližala noč, močan veter pa ni hotel popustiti. Zdravnik letalec je navkljub skoraj nemogočim razmeram uspel s pomočjo vitla Angleža spraviti v helikopter. Oba so nato odpeljali v jeseniško bolnišnico.

Helikopter rešil Angleža in reševalce

Ob tem so si oddahnili tudi bovški gorski reševalci. “Klasično reševanje bi pomenilo v takšnih razmerah dvanajst ur dela. V najboljšem primeru bi ju rešili šele zjutraj, kar pa bi lahko imelo tudi tragične posledice,” opozarja Kašca. Angleža sta bila po podatkih dobro opremljena in pripravljena za tako težavno turo kot je vzpon na Prisojnik v zimskem času.

Razmere za obisk visokogorja trenutno niso najboljše. Še vedno velja tretja stopnja nevarnosti za plazove.

“Na posameznih mestih je napihan sneg, ponekod je ledeno. Nevarno je, da te odnese. V takih razmerah so obvezne dereze, cepin in tudi znanje,” je še opozoril Kašca.

TINA KODRE

 
 

26.02.2011

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti