Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer,06.01.1977

Večer - Inko Bajde 720 celjskih vzponov; Po stijenama i planinama Jugoslavije - F.P.: Spominski pohod k Trem žebljem - LT.: Dom v Logarski dolini prvič ogrevan - Planinsko predavanje.

Plodna alpinistična bilanca lanskega leta

720 celjskih vzponov

Alpinisti in alpinistični odseki so v decembru naredili obračune dela. Celjski alpinisti so bili med tistimi, ki so se lahko pohvalili z uspehi. Opravili so 720 vzponov, od tega 92 pristopov, 17 prvenstvenih smeri, tri prve zimske ponovitve in 619 vzponov vseh težavnosti, med katerimi ne manjka niti najtežjih smeri. Plezali so jih ne samo v slovenskih stenah, temveč tudi na Velikem Kleku, v Paklenici, Wilder - Kaiserju, Mont Blancu in Dolomitih. To je ena najvišjih številk v zgodovini našega alpinizma. Dobro pripravljeni in organizirani alpinistični šoli je sledila izredna aktivnost članov odseka vse leto (13 aktivnih alpinistov, osem pripravnikov in 11 tečajnikov skupaj z njihovim načelnikom Cirilom Debeljakom, ki že nekaj let uspešno vodi odsek planinskega društva Celje).

Tudi mariborski alpinisti ne zaostajajo veliko, saj so člani AO TAM in Kozjak skupaj opravili kar 598 vzponov. 365 vzponov, ki so jih opravili alpinisti AO Kozjak, Maribor, je poleg I. mariborske alpinistične odprave na Kavkaz najlepše darilo za njihovo dejavnost in največji uspeh v 19 letih njihovega delovanja.
Kaže, da bo zbor slovenskih  alpinistov v začetku leta  (organizira ga komisija za  alpinizem pri PZS) postregel s  podatki, ki opozarjajo na to, da bo alpinizmu odslej treba posvetiti še več pozornosti in mu dati vso podporo. Po dosedanjih dosežkih si jo nedvomno zasluži.

INKO BAJDE

 

 

 

 

Po stjenama i planinama Jugoslavije
Kmalu bo izšel novi alpinistični in planinski vodnik, ki ga je uredil ter pripravil znani hrvaški alpinist, planinski delavec in publicist Zlatko Smerke. Vodnik Po stjenama i planinama Jugoslavije bo izšel v treh knjigah velikosti 13 x 19 cm in bo opremljen s fotografijami sten, planinskimi kartami v dveh barvah ter opisi smeri oziroma opisi najlažjih in najlepših pristopov na vrhove, do planinskih koč ter zavetišč.
Posamezni planinski predeli bodo obdelani tudi s planinskega in ne samo alpinističnega vidika, zato bo vodnik dobrodošel za tiste planince, ki bi radi spoznali tudi naravna bogastva najjužnejšega dela domovine. Poleg gora SR Slovenije in Hrvatske bo vodnik obravnaval naslednje gorske skupine: prva knjiga: M. Vukan, Stol, Sičevačka klisura, Suva planina, Kablar, Mučanj, Solunska glava, Matka, Šar planina, Prokletije, Komovi; druga knjiga: Orjen, Maganik, Moračke planine, Sinjajevjna, Treskavac, Durmitor, Maglič, Volujak, Bioč; in tretja knjiga: Prenj, Čvrsnica, Čabulja, Velež, Oklanica, Treskavica, Bjelašnica, Visočica, Romanija, Sarajevo ter Bukovik in Vlašić.
Prva knjiga bo izšla že v začetku marca prihodnjega leta, ostali dve pa ob koncu leta. Cena ene knjige bo 100 dinarjev, za prednaročnike bo veljal 20-odstotni popust.
Naročila sprejema Planinarsko društvo Ravna gora, 42000 Varaždin.

I. B.


Spominski pohod k Trem žebljem

Lovrenški planinci tudi letos organizirajo skupaj s strelsko družino Gozdar tradicionalni spominski pohod k poslednjemu bojišču pohorskega bataljjona. Letošnji pohod je v znaku 34. obletnice junaškega zadnjega boja borcev bataljona pri Treh žebljih na Osankarici.
Planinci in strelci pripravijo vsako leto pohod na smučeh, če so snežne razmere ugodne. Spotoma obiščejo tudi pohorske domačije pod obronki Klopnega vrha, Činžata in Smolnika. Večkrat so se jih doslej tudi spomnili s knjigami o borbah in življenju pohorskega bataljona.

F. P.








 

06.01.1977

Dom v Logarski dobi prvič ogrevan
Dom v Logarski dolini (bivši Planinski dom), ki ga je od PZS prevzel celjski Izletnik, je letošnjo zimo prvič odprt in ogrevan. Novi lastnik je medtem že domala uredil centralno ogrevanje in poskrbel za druge tekoče izboljšave.
S pomočjo podjetja Slovenija ceste so asfaltirali tudi dostop od odcepa glavne ceste do samega doma. Ko smo dom te dni obiskali, so bili vsi prostori prijetno topli in opazili smo tudi precej gostov.
Ker ima dom ogrevane sobe, dobiva Izletnik naročila za zimsko bivanje. Če pomislimo nazaj, ko gostje v zimskem času v Logarski dolini niso mogli dobiti ogrevanih sob, pomeni to za celjskega Izletnika vsekakor pridobitev. Na rob naj zapišemo še to, da je cesta od Solčave naprej splužena in odprta, in tako je vožnja po zasneženem svetu nadvse prijetna.

— LT


• Planinsko predavanje
V torek, 11. januarja, ob 19.30 bo v predavalnici visoke tehniške šole v Smetanovi ulici v Mariboru predaval prof. Ivan Šumljak. Nestor mariborskih planincev nas bo vodil PO SAVINJSKIH ALPAH ter nam ob 200 barvnih diapozitivih razgrnil njihove manj znane predele in naravne lepote.




Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti