Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"PlezalskePN - 23.02.11

9b Ondre in namig za Separate Reallity.

Kaj težjega se splezalo v zadnjem tednu? V Mišji peči Miha Jarm ponovil Mrtvaški ples (8b) in Giljotino (8a), Gorazd Hren prvi del Chiquite (8a), 14 letna Anja Murko (PK Laško) pa Samsaro (8a). Anja je sicer že pri dvanajstih preplezala Guernico (8a). V Ospu je Žiga Erman ponovil RKC (8a), v Kompanju pri Trogirju  pa Luka Zazvonil Rocket Max (8b). V Texasu Katja Vidmar nadaljuje s plezanjem v tradicionalnem balvanišču Hueco Tanks, zadnja uspela vzpona sta Flower Power (7C+) in Sex After Death (7B+, flash). Prav tam je Gašper Bratina ponovil Predatorja (7C+).

S tuje plezalne scene lahko omenimo tri smeri, ki so si po višini zelo podobne, vrednotimo pa jih povsem različno.

Španija je dobila še eno super smer, v Siruani jo je preplezal Adam Ondra. La Capella (9b) je prav gotovo v ožjem krogu najtežjih smeri na svetu. Za razliko od ostalih 9b Sharme in Andrade je precej kratka (15 m), najtežji gibi se dogajajo na štirih svedrovcih. 

Boulder Ambrosia (V11, Bishop, ZDA) je pred kamerami plezal 15 letni Enzo Oddo in tako opravil tretjo ponovitev tega lepega highballa (balvan, ki zaradi višine ne zagotavlja varnih padcev). Vzpon ni bila kakšna otroška nepremišljenost, saj Enza pri takšnih podvigih vseskozi spremlja oče. No, ne glede na kvaliteto in veliko rezerve pri samih težavah (Enzo ima za sabo že 9a+), se vseeno postavlja vprašanje, kako je gledati sina pri vendarle ne povsem sigurnih gibih nekaj metrov nad tlemi.Video. Ko solira v marsičem preizkušeni Dean Potter, je to vendarle nekoliko drugače ...

Ne gre kar tako plezalne smeri označevati za kultne, če pa bi že morali izbrati kakšno, bi težko spregledali Separate Reality (5.11d). S široko počjo preklana streha visoko nad dolinoYosemite je prav gotovo vredna tveganja, ki ga zahteva solo vzpon. Kako je to naredil Free BASE pionir Dean Potter in kako se je treba lotiti detajla na robu strehe si lahko ogledaš tule.

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ... alp.ple@planid.org

Doslej objavljene Plezalske novice

Evolv, plezalke, plezalniki

Na strani Informacije lahko najdeš tudi podatke o plezalnih šolah; seznam zadnjih objav o njih je na:
gore-ljudje.net/arhiv/oznaka//

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti