Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zimski vzpon na južno Ušbo

Stolby.ru: ... po jugozahodni steni - Krasnojarska smer

Alpinisti so se na pot odpravili 20. januarja 2011. Po slabem tednu popotovanja so prispeli pod goro in se kaj hitro podali pod samo steno. Na višini 3350 metrov, tik pod vstopom v smer, ki so jo izbrali, so skopali snežno luknjo (ABC), v njej pustili opremo namenjeno za vzpon in se čez ledenik vrnili v bazo.
Po počitku so 4. februarja vstopili v steno (rdeča linija), desno od smeri Kustovskovega (rumena). Počasi, a zanesljivo, so napredovali, vmes jih je nekajkrat zmotilo sneženje. Potem ko so opravili z najstrmejšim delom stene, so po zložnejšemu vršnem vzponu 10. februarja stopili na južni vrh Užbe. V slabem vremenu so prenočili na Krasnom uglu. Zaradi nevarnih razmer – snežnih plazov so se odpovedali prečenju in v dveh dneh sestopili nazaj v bazni tabor, utrujeni a zelo zadovoljni.
Po opravljenem prvem cilju, so se posvetili še prijetnejšemu delu, obisku Tbilisija in pripravam na vrnitev domov.

Nekaj stenskih utrinkov:

  

  

Vodja odprave: Balezin V. V. - MSMK
Člani odprave: Hvostenko O. V - MS – kapetan
Prokofjev D. E. – MS
Efremov I. N. - KMS
Sikilinda A. N. -KMS
Zdravnik: Kuharev A. V.
Zveza: Neskorodov A. S. - 1. sp. R.

Cilji odprave:
- Vzpon na Ušbo (Kavkaz), po jugozahodni steni, po novi smeri ali vsaj novi varianti. Nato prečenje čez vrhova Užbe in spust po Klasični smeri (4B).
- Vzpostavitev ponovnega kontakta z gruzijskimi alpinisti po dvostranskem sporu.
- Udeležba na alpinističnem šampionatu Rusije v višinsko tehnični klasi (zimske razmere).


V slovenski gorniški literaturi je bilo do sedaj skorajda v navadi, da se Ušba piše z ž - Užba. Po začetnih pregledih, je postalo jasno, da se sicer pojavljata obe izvedbi imena gore. Ko bomo kaj več ugotovili o tem, pa dodamo pojasnilo.

Boris Štupar


Na vrhu

Po sestopu


AAO Kozjak Maribor - Vanč Potrč: Srečanje s čarovnico

... Zanimivo je, da sta Užba in Elbrus oba dvoglava vrhova. Toda razlikujeta se po obliki. Medtem, ko sta vrhova Elbrusa nežno zaobljena kot ženske prsi in tudi ime to pomeni v našem prevodu, sta vrhova Užbe koničasto oklesana, kot dve sulici ponosnega demona, naravnost izzivata alpiniste, da se spoprimejo z njima. V bližini 4710 metrov visoke Užbe se pne njena soseda Šhelda, prav tako mogočen in čudovit vrh, pa je zaradi nekoliko višje in zanimivejše Užbe potisnjen malo v ozadje. V našem jeziku pomeni Šhelda – »Jagoda« in takšna tudi je v resnici, ko žari v večerni zarji ...

(Del zapisa člana odprave Kavkaz 1964, ki je  poobjavljen iz PV 1965, str. 206-)
 

Kategorije:
Novosti VTG SLO Vse objave
Značke:
novosti VTG

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti