Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer, 26.07.1976

Večer, Milan Cilenšek:  Mariborski "kavkazisti" spet doma - Dež, sneg in led.

Menda je bilo samo ob otvoritvi mariborskega letališča na njem več ljudi, kot jih je bilo sinoči, ko so se vrnili mariborski alpinisti, udeleženci I. mariborske alpinistične odprave Kavkaz '76. Krepko čez tisoč Mariborčanov je pričakalo pogumne alpiniste, mnogi s šopki cvetja v rokah.
Ko se je na vratih letala DC-9 pojavil Danilo Škerbinek, vodja odprave, in za njim preostali "kavkazisti", so Mariborčani, ki so čakali v avli letališča, navdušeno zaploskali. Vzklikanje in ploskanje se je še stopnjevalo, ko so fantje prikorakali v letališko stavbo. Potem ko so se prisrčno pozdravili s svojimi najdražjimi, so jim zaigrali in zaplesali mali harmonikarji KUD Krilato kolo, alpinistom pa je spregovoril predsednik PD Kozjak Jože Škarjica.
Danilo Škerbinek je ob povratku dejal: "Z izrednimi napori nam je uspelo uresničiti cilj. Na Kavkazu namreč že 15 let ni bilo toliko snega, kot ga je letos, Poleg tega je bito od 25 dni, kolikor časa smo bili v alplagerju Bezengi, le 13 dni, ki so bili kolikor toliko primerni za vzpone.
Zaradi vsega tega resda nismo dosegli višine pet tisoč metrov, opravili pa smo 15 pristopov. Tako smo osvojili vrhove Trapecnaja (4100 m), Bašha-Auz (4452 m), skušali smo osvojiti pettisočaka Dychtau in Zahodni Mižirgi, pa smo se zaradi strahotne nevihte zadnji hip umaknili, odpravili smo se na Kun-dium Mižirgi (4500 m), na Ullu-Auz (4680 m) in še kam. Vse vzpone smo ocenili z najvišjo težavnostno stopnjo."
Podrobnosti o uspehu mariborskih alpinistov bomo objavili izpod peresa Inka Bajdeta v četrtek - v naši rubriki Gore in ljudje. Že sedaj pa lahko našim srčnim fantom najtopleje čestitamo k temu izrednemu uspehu!

M.CILENŠEK, foto B. VUGRINEC

26.07.1976

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti