Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Fitz Roy 8.-10.02.11

AAO Kozjak Maribor: Matjaž Dušič in Lovro Vršnik sta v severnem stebru preplezala smer Mate, Porro y Todo lo Demas (900 m, 6c) + Casaroto (500 m, 6b+/A0).

Celotna objava na AAO Kozjak >>>

/.../ 8. 2. 2011
Ob 6. zjutraj smo odšli na prelaz Cuadrado. Od tu dalje sva pot nadaljevala sama brez Tanje. Potrebovala sva še štiri ure do vstopa v smer, kjer je bila pred nama že ena švedska naveza. V smeri sva bila že dva tedna prej, ampak sva morala obračati, ker je bilo v počeh preveč snega in ledu. No, sedaj je bila super plezarija. Ves čas v kotu po katerem so se vile razne poči (900 m poči!). Težavnost je bila večino časa konstantna med 6b do 6c+. Po trinajstih raztežajih sva prispela na polico in si tam uredila bivak.

9. 2. 2011
Očitno sva doma pozabila zapreti windovse, ker je tako pihalo. Ob 8. uri zjutraj sva nadaljevala s plezanjem. Po šestih raztežajih sva dosegla vrh Gore Pilarja kjer se konča smer Mate, Porro y Todo lo Demas. Opravila sva dva krajša spusta do sedla.
S sedla sva nadaljevala vzpon po Casarottejevi smeri do vrha. Po šestih raztežajih Casarotta se je težavnost umirila. Tako sva vrh dosegla ob 21.30 in tam srečala še nekaj navez iz smeri Franco Argentina.
Po kratkem oddihu na vrhu sva pričela s sestopom po Franco Argentini. ...


/.../ 10. 2. 2011
Po vseh spustih ob vrvi in zapletih sva bila ob 7. uri na snežišču La Silla. Od tam sv sestopila do Brecha de los Italianos in opravila še pet spustov. Nato sva po ledeniku preko prelaza Guillaumet prispela nazaj na Piedra Negro. Ob 12. uri sva bila nazaj pri šotoru, kjer je sledilo tri urno spanje. Potem sta nama prišli na pomoč Tanja in Maja za transport opreme. Skupaj smo nadaljevali pot preko Piedra del Fraile v Chalten. Že skoraj ob polnoči smo zaključili vzpon ob pivu.

Opombe: Smer Mate, Porro y Todo lo Demas je imela od leta 2008 le 5-6 ponovitev. Sva prva, ki sva to smer povezala s Casarrotojevo smerjo do vrha Fitz Roya. ...

/.../ Odprava poteka dalje... Matjaž, Lovro, Tanja in Maja

16.02.2011


PAPAclimb.com = Rolando Garibotti
Fitz Roy: 10. Mate, Porro y Todo lo Demás

 

Kategorije:
Novosti ALP VTG SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Fitz Roy 8.-10.02.11"

Peter Mežnar,

Super, čestitke za vzpon. Najbolj mi je všeč, da sta šla lepo do vrha. Kot v starih, tudi Patagonjskih, časih. Pa kot berem vreme še bo ... Uživita še naprej!

Peter


Andrej Erceg,

Bravo naši!

Crni

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti