Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gore in ljudje 01.04.1976

Večer, Gore in ljudje - Inko Bajde: Kavkaz 76; Tečaj in delovna akcija - Milan Cilenšek Planinske koče in poti: Kal - Drugo: Iz dela planinskih društev; Največ na Kredarico; Pozdrav z Notranjskega - Prvoaprilska: Še letos na Everest - Izleti: PD Mariborski tisk; PD Lenart v slovenskih goricah; PD Železničar Maribor in PD Maribor-matica.

Kavkaz 76


MARIBORSKI ALPINISTI SE MRZLIČNO PRIPRAVLJAJO NA SVOJ NAJVEČJI PODVIG DOSLEJ


Čas neusmiljeno hiti, in tega se zavedajo tudi člani letošnje I. mariborske alpinistične odprave Kavkaz '76, ki jih do odhoda čaka še veliko dela. Tako so povedali njeni udeleženci, ki so se v petek zvečer zbrali na Komni - na drugem skupnem kondicijskem treningu.
Priprave v splošnem kar dobro tečejo. Razposlali so številne prošnje na razna podjetja in organizacije, sedaj pa nestrpno pričakujejo, kakšen bo odziv. Še posebno zanimiva bo zanje odločitev telesnokulturne skupnosti Maribor, ki je obljubila pokroviteljstvo, s tem pa tudi znatno podporo letošnji odpravi.
Pravkar pripravljajo izdajo prve številke biltena ter organizacijo prevoza, ki bo bržkone potekal nekoliko kombinirano: od Maribora do Beograda z vlakom, nato v Sovjetsko zvezo z letalom. Štirinajst dni po povratku naše odprave s Kavkaza ji bodo obisk vrnili sovjetski alpinisti, zato velja del priprav na odpravo tudi njihovemu gostovanju pri nas. Sovjetski alpinisti bodo preživeli v Jugosalviji deset dni ob morju in deset dni v gorah.
V kratkem bodo morali člani odprave zadovoljivo prestati zdravniški pregled, zatem pa še zahtevne osebne in skupne kondicijske treninge. Največkrat je uspeh odprave odvisen že od priprav pred njenim odhodom.

INKO BAJDE

Tečaj in delovna akcija
Celjski alpinisti so v nedeljo uspešno končali enega izmed začetniških alpinističnih tečajev, ki jih prirejajo v svoji plezalni šoli. Tečaja in delovne akcije na Korošici se je udeležilo kar 18 začetnikov. V soboto so opravili skupno turo na vrh Ojstrice, in sicer po južnem razu.
Ker se bo v gorah kmalu pričela letna planinska sezona, je treba pripraviti in dobro založiti tudi postojanke. In da jih čas ne bi prekosil, so Celjani že priredili prvo delovno akcijo. Transport opreme, pijač in živil na Korosico ni enostaven. Nekaj ga zmoreta požrtvovalni oskrbnik Roman in njegov živahni osliček, sicer pa številna ramena celjskih alpinistov in planincev.
V nedeljo so se tečajniki urili v varovanju in zimski plezalni tehniki. Franc Čanžek je v severovzhodni steni Dedca opravil dva vzpona: najprej v navezi z Mesarcem - po "Šarini" poči, nato pa še z Bergantom - po smeri, imenovani "leva". Plezalci so povedali, da jih v steni čaka še veliko neprijetnih in tudi nevarnih presenečenj, kot so napihan sneg, led in požled, medtem ko so razmere na južnih pobočjih dokaj ugodne.

I. B.
 

Največ na Kredarico


GOSPODARSKA KOMISIJA PRI PLANINSKI ZVEZI SLOVENIJE PREDLAGALA RAZDELITEV DENARJA ZA OBNOVO IN NOVO GRADNJO PLANINSKIH POSTOJANK


Po družbenem dogovoru o vzdrževanju in gradnji visokogorskih planinskih postojank ter planinskih potov je za letošnje leto na voljo približno 4,5 milijona dinarjev. Gospodarska komisija pri PZS je preglagala za obnovitvena dela in razširitev postojank takšnole razdelitev denarja:
za Triglavski dom na Kredarici (PD Ljuljana-matica) 800.000 dinarjev, za Aljažev dom v Vratih (PD Dovje-Mojstrana) 600.000, za Kamniško kočo na Kamniškem sedlu (PD Kamnik) 500.000, za Kostanjevčevo kočo na Dobrči - koča je 15. septembra 1974 pogorela - (PD Tržič) 320.000, za Poštarsko kočo na Vršiču (PD PTT, Ljubljana) 300.000, za dom Planika pod Triglavom (PD Gorje) 210.000, za kočo v Krnici (PD Kranjska gora) 150.000, za Kocbekov dom na Korošici in Frischaufov doma na Okrešlju (PD Celje) - skupno 150.000, za dom na Lipanci nad Pokljuko (PD Bled) 140.000, za vzdrževalna dela pri bivakih - skupno 120.000, za kočo pri Krnskem jezeru (PD Nova Gorica) 100.000, za kočo na Ratitovcu (PD za Selško dolino v Železnikih) 100.000, za dom v Tamarju (PD Medvode) 60.000, za Staničev dom pod Triglavom (PD Javornik-Koroška Bela) 38.000, za Prešernovo kočo na Stolu (PD Javomik-Koroška Bela) 20.000 in za Gomiščkovo zavetišče na Krnu (PD Nova Gorica) 10.000 dinarjev. Za obnovo in nadelavo planinskih potov pa je gospodarska komisija predlagala 160.000 dinarjev.


 

Pozdrav z Notranjskega

llirskobistriški planinci so priredili II. množični zimski vzpon, ki bo postal tradicionalna vsakoletna prireditev. v Z vrha Velikega Snežnika (1796 m) so udeleženci poslali pozdrave tudi bralcem Večera.


• Iz dela planinskih društev

GRIŽE - Člani PD Zabukovica so pospremili k zadnjemu počitku preminulega ustanovnega člana društva Franca Laznika. Priredili so predavanje o Halozah, ter podelili priznanja nekaterim člalom.

F. J.

VITANJE - Vitanjski planinci so lani priredili 15 izletov in spominski pohod po poti XIV.divizije, markirali pa so pot iz Vitanja na Roglo. V društvu delujeta mladinski in pionirski odsek, za mlade planince pa so pripravili planinsko šolo, ki še traja. Na nedavni prvi letni konferenci so počastili spomin na svojega umrlega predsednika Edvarda Kosa, za novega predsednika pa izvolili Iva Jakopa.

A. P.

VELENJE - Letos bodo velenjski planinci priredili dva pohoda po savinjski poti, izlete na Snežnik, Koroško Babo, v Bosno, na Triglav, Ojstrico in Mali Draški vrh, obiskali bodo varaždinske planince ter sklenili sezono z obiskom partizanskih grobov.

PREBOLD - Na občnem zboru so preboldski planinci pregledali dosedanje delo, izvolili novo vodstvo ter si zadali naloge za naprej. Pionirski in mladinski odsek ter člani so priredili skupaj kar 74 izletov, posebno razveseljivo pa je, da so vključeni v društvo prav vsi  pionirji s preboldske osnovne šole. Vse leto so tudi skrbeli za primeren videz grobov padlih borcev. Na občnem zboru so podelili planincem priznanja in značke za prehojene poti in za druge dosežene uspehe.

D. N.


RAVNE NA KOROŠKEM -Planinski društvi Ravne iz Prevalje sta izdelali za leto 1976 skupen program izletov. Tako se bodo letos odpravili na Boč, čez Pohorje, na Snežnik, Veliki Klek (Grossglockner) in Monte Cavalo, udeležili pa se bodo tudi osrednje prosalve dneva planincev.

F. S.


Še letos na Everest!


DREVI OB 18. URI NUJEN SESTANEK MARIBORSKIH
ALPINISTOV


Tik pred sklepom redakcije smo prejeli radostno vest. Ministrstvo za zunanje zadeve kraljevine Nepal je obvestilo planinsko zvezo Slovenije, da je za letos načrtovana avstralska ekspedicija na Mount Everest odpravo odpovedala. Zaradi tega je nastal prost termin, ki so ga Nepalci ponudili jugoslovanskim himalajcem.
Vest je seveda temeljito vzburkala vse alpinistične dejavnike pri nas, in tako bo krenila jugoslovanska alpinistična himalajska odprava na streho sveta že letošnjega avgusta.
Zvedeli smo še, da bosta v odpravi tudi po en alpinist iz Maribora in Velenja. Da bi med šestdesetimi mariborskimi alpinisti izbrali najboljšega — in seveda tudi takega, ki je opravil največ prvenstvenih vzponov, sklicuje AO Kozjak za danes, v četrtek, ob 18. uri v svojih prostorih v Orožnovi ulici 2 nujen izredni sestanek vseh mariborskih alpinistov.

(P.S. Inko Bajde - seveda je šlo za prvoaprilsko potegavščino; pojasnilo oziroma "demanti", pa je bil objavljen naslednjega dne skupaj s še nekaterimi potegavšinami tega dne objavljenih še na drugih straneh Večera ).





 


 

01.04.1976

Kal


NA PLANEM PRED TO ZASAVSKO PLANINSKO POSTOJANKO BO LETOS OSREDNJA PRIREDITEV OB DNEVU PLANINCEV


Le poldrugo uro hoda iz Hrastnika ali z Marna, dve uri iz Trbovelj, štiri ure iz Laškega in še pol ure več iz Prebolda - pa dosežemo mikavno planinsko točko Kal v Zasavju. V nadmorski višini 760 do 880 metrov ždi zaselek Kal, ki šteje le nekaj več kot 70 prebivalcev, še nekaj deset metrov više pa je na vrhnjem robu velikega travnika zgradilo planinsko društvo Hrastnik leta 1960 lep planinski dom. Dom je nasledil staro, leseno kočo, ki so jo bili postavili leta 1948, vendar je bila premajhna za čedalje več obiskovalcev.
V novem domu lahko prenoči 55 planincev - 25 v sobah in 30 na skupnih ležiščih, postojanka pa je odprta vse leto. Dom je centralno ogrevan, medtem ko bodo gostom ponudili vsakovrstna jedila - hladna in topla. Lansko leto so dom na Kalu povezali z dolino še s telefonom, in tako je moč neposredno rezervirati sobe ali ležišča (061/814-832).
Zaradi posrečene lege planinskega doma, prijaznega gotoljubja v njem, številnih možnosti za krajše in daljše sprehode in izlete, neomejenih možnosti za igre na velikem travniku pred domom in pa mikavnih smučišč tod niso redki tudi penzionski gostje; celo do deset dni ostajajo nekateri, tako zelo jim je všeč. In še en dokaz, kako je postojanka na Kalu priljubljena: več kot 30.000 obiskovalcev se na leto zglasi v njej.
Kal je obvezna točka zasavske planinske poti, odtod pa je moč v razmeroma kratkem času obiskati šest postojank ali vrhov: Mrzlico (45 minut). Gore (2 in pol ure), Kopitnik (2.30), Partizanski vrh (2.30) Šmohor (2.30) in Vrhe (3 ure). Čez Savo pa je moč v treh urah in pol doseči tudi planinski dom na Kumu.
Čudovit razgled se bo ponudil popotniku s Kala: na obzorju se bodo mogočno vzpenjali v nebo zasneženi Grintovci, mnogo bliže se bo oko zaustavilo na zasavskih hribih in gričih - Kumu, Partizanskem vrhu, Lisci, Gorah, v dolini pa se bosta bohotili dve revirski  mesti - Hrastnik in sosednje Trbovlje.
Z osebnimi vozili se je moč pripeljati vse do planinskega doma na Kalu; iz Hrastnika je skozi vas Čeče do doma le osem kilometrov. Vzpon pa je hud, zato cesta za avtobuse ni primerna.

Letos bo na dan planincev — v nedeljo, 12. septembra - pri Kalu živahno kot še nikoli: ker bo tod osrednja slovenska prireditev ob dnevu planincev, pričakujejo na Kalu deset tisoč ljudi. Zasavska planinska društva se že sedaj pripravljajo na ta veliki dogodek - množico slovenskih planincev želijo namreč kar najbolj gostoljubno sprejeti.

MILAN CILENŠEK

PD MARIBORSKI TISK priredi v soboto, 3. aprila, izlet na DUH NA KOZJAKU. Odhod ob 6.30 s prevaljskim avtobusom do Sturmove grape, nato ura hoje do Đakovičevega. Morebitni povratek prek Žavcarjevega vrha. Potrebna je dobra obutev, prehrana posamična.  Izlet bo vodil Tone Bende. V primeru dežja izleta ne bo.
PD LENART V SLOVENSKIH GORICAH priredi v soboto, 3. aprila, izlet na URBAN IN TOJZLOV VRH. Odhod ob 7. uri iz Maribora. Izlet bo vodila Elizabeta Senekovič. Ob slabem vremenu izleta ne bo.
PD ŽELEZNIČAR MARIBOR priredi v nedeljo, 4. aprila, izlet na KOŠENJAK (izlet so preložili zaradi vremenskih razmer). Odhod z vlakom ob 5.31 do Dravograda. Peš hoje bo 6 ur. Povratek zvečer. Oprema planinska, hrana iz nahrbtnika.  Izlet bo vodila Miroslava Štruc. Ob slabem vremenu izleta ne bo.
PD MARIBOR-MATICA priredi v nedeljo, 4. aprila, izlet na JANŽEVSKI VRH IN ORLICE. Odhod s koroškim avtobusom ob 7.30 do Podvelke. Od gostilne Čas hoja na Janževski vrh, nato po vrhu na Orlico. Sestop v Vuhred. Hoje bo 6 ur. Povratek s popoldanskim vlakom. Hrana iz nahrbtnika. Izlet bo vodil Franček Vogelnik.



 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti