Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Štiričlanska glasbena naveza

SiOL - Manca Čujež: Godba vertikale je v petek zvečer znova dokazala, da se odlično znajde tudi v horizontali. Ansambel je nastal z združitvijo treh alpinistov – idejnega vodje Tomaža Žganjarja, Borisa Kofola in Urbana Goloba ...

... –, ki navdih in glasbeno znanje črpajo tako iz svojih alpinističnih doživetij kot tudi iz bogate zakladnice nekdanje (pol)profesionalne glasbene kariere. Pozneje se jim je pridružil še Janez Jazbec in s skupnimi močmi so pionirskemu alpinističnemu albumu na Slovenskem Prečenje iz leta 2009 lani dodali vokalno-inštrumentalno družbo z naslovom Brez odveč besed …, 28. januarja pa ponovno stopili na oder Varieteja v Kavarni Union v Ljubljani.

S plezalsko nostalgijo prežete akustične skladbe
Kitarist in pevec Tomaž Žganjar, kontrabasist Boris Kofol, bobnar Urban Golob in kitarist Janez Jazbec, ki jim je na petkovem koncertu pomagala backvokalistka Lara, so strme stene zamenjali za oder v srcu Ljubljane in večinoma poznanemu občinstvu predstavili svoj glasbeni pogled na slovenske hribe. Alpinisti glasbeniki so všečno prepletli pesmi z obeh albumov – s plezalsko nostalgijo prežete akustične skladbe, ki se žanrsko razpotegnejo od swinga, rocka, bluesa in zametkov reggaeja pa vse do countryja, popa in jazza. Spevne melodije, nekatere samo inštrumentalne, druge oplemenitene s kritičnimi, zanosnimi in šaljivimi besedili, so se izkazale za pravi balzam za občinstvo, da si je lahko odpočilo od hitrega življenjskega ritma, kot se je pošalil zgovorni Žganjar, na petkovem koncertu zvest kitari in mikrofonu, harmonika pa je žal ostala pogrešana.

Pesmi, ki rastejo na krilih vetrov z gorskih vrhov in jih napaja zanos osebnih zmag, se ponašajo z naslovi, ki zrcalijo ljubezen četverice glasbenikov do gora: Grintovc blues, Pod steno v Ospu, Svit izza Vrat, Slap v Tamarju, Balkanski hribi, Zadnji vlak za Baško grapo s prvega, inštrumentalnega albuma, drugi album pa z besedili bolj razmišljujoče nagovarja poslušalca: Spremeniti svet, Ujeti veter, Strma pot, Proti bluz in AO Rio je le del sladkorčkov, ki jih je Godba vertikale s plezalsko mero improvizacije namenila petkovim poslušalcem. Za nekatere središče dogajanja, za druge glasbena kulisa ob klepetu, prav vsi pa so na koncu z glasnim aplavzom zahtevali še – in tudi dobili dva dodatna glasbena utrinka ljubljanske alpinistične skupine.

Manca Čujež
Foto: Manca Čujež

 

KULTURA: 29.01.11, 19:42

Godba vertikale ob letu osorej - Manca Čujež


 


 

 

1. album: Prečenje

2. album: Brez odveč besed

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti