Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nova plezalna stena na Ravnah

PK Martinček: Na Ravnah so v torek, 25. januarja 2011, uradno otkrili "prizidek" k obtoječi plezalni steni v OŠ Prežihovega Voranca.
Večer - Andreja Čibron Kodrin: Razširjena plezalna stena za kakovostnejši trening
Bajta.si - Danica Hudrap: Na Ravnah nova plezalna stena

Kar nekaj članov PK Martinček je včlanjenih tudi v AK Ravne. Stara plezalna stena na Ravnah je bila ena prvih umetnih plezalnih sten v Sloveniji. Zasnova tako stare kot nove sta plod dela članov AK Ravne.

Kot so povedali vodilni možje kluba je bila razširitev obstoječe stene nujna za normalen trening plezalcev AK Ravne, ki dosegajo odlične rezultate tako v slovenskem kot tudi že v svetovnem merilu.

PK Martinček seveda prijateljem iz Raven želi obilo plezalnih užitkov na novi pridobitvi!


Razširjena plezalna stena za kakovostnejši trening
Na Ravnah so med prvimi v Sloveniji prvo umetno plezalno steno postavili že leta 1990

Ob odprtju razširjene plezalne stene so v Alpinističnem klubu Ravne pripravili dan odprtih vrat.

V telovadnici pri Osnovni šoli Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem so tudi uradno odprli razširjeno plezalno steno, novi plezalni objekt Alpinističnega kluba Ravne. “Naši plezalci so postajali iz leta v leto boljši, tudi tekmovalci, ki so se uvrščali v državne selekcije, so s svojim razvojem staro plezalno steno že prerasli,” je odločitev za njeno povečanje pojasnil načelnik Domen Petek. 70 članov, alpinistov in športnih plezalcev, iz kluba s skoraj 40-letno tradicijo bo tako v prihodnje lahko vadilo in treniralo še na 200 kvadratnih metrih dodatne plezalne površine, ki plezalce popelje 13 metrov visoko pod strop telovadnice. Naložba je vredna 60.000 evrov, glavnino denarja je klub pridobil na razpisu Fundacije za šport, pomagali pa so tudi sponzorji (občina Ravne na Koroškem, zavarovalnica Adriatic Slovenica, podjetja Metal Ravne, Elektro Tim, Eso-tech, IKD in CityWall).

Nova rumeno-rdeča stena bo vadišče tudi za člane plezalnega krožka, ki deluje v okviru osnovne šole in ga vodijo člani kluba. Njegova člana sta bila tudi sedanja mladinska državna reprezentanta in člana kluba Živa Ledinek in Gregor Vezonik, ki sta steno po uradnem odprtju tudi prva preplezala, nato pa so se na njej ob pomoči alpinističnih inštruktorjev lahko preizkusili tudi obiskovalci prireditve oziroma večera odprtih vrat.

Na Ravnah so med prvimi v Sloveniji prvo umetno plezalno steno postavili že leta 1990, na desni steni telovadnice pri OŠ Prežihovega Voranca, namestili pa so le oprimke. Dve leti pozneje so na nasprotni strani zgradili veliko plezalno steno s previsi in z nakloninami v sivem odtenku, ki so jo lani še razširili. Manjša plezalna stena (tako imenovani boulder) s 100 kvadratnimi metri plezalne površine, namenjena vadbi alpinistov in treningu športnih plezalcev, je od leta 2001 tudi v OŠ koroških jeklarjev na Javorniku.

Andreja Čibron Kodrin


Na Ravnah nova plezalna stena

Alpinistični klub Ravne na Koroškem je klub s skoraj štiridesetletno tradicijo in šteje okoli sedemdeset članov. Znani so uspehi naših alpinistov v domačih in tujih gorah. Že vrsto let pa se lahko pohvalijo tudi z vrhunskimi uspehi svojih športnih plezalcev, ki svoje kvalitete kažejo pri vzponih v naravni skali kot tudi na številnih tekmovanjih doma in v svetu. Iz vrst Alpinističnega klub Ravne vstopajo v državno reprezentanco, kjer posegajo po odličnih rezultatih tudi v samem svetovnem merilu.

Leta 1990 so na Ravnah v športni dvorani OŠ Prežihovega Voranca postavili prvo umetno plezalno steno, ki je bila tudi ena prvih v Sloveniji. Alpinisti in športni plezalci so tako imeli več možnosti za plezanje in trening ne ozirajoč se na vreme. Leta 2001 so pridobili v uporabo še prostore na OŠ Koroški jeklarji, kjer so z donatorji, lastnimi sredstvi, predvsem pa z lastnim delom postavili še eno, malo plezalno steno.

Potrebe tekmovalcev, ki so se uvrščali v državne selekcije, so botrovale željam, da že obstoječi objekt v športni hali OŠ Prežihovega Voranca še razširijo. V letu 2010 so se dolgoletne sanje uresničile in s pomočjo sredstev FUNDACIJE ZA ŠPORT ter podjetja CITYWALL so uspešno izpeljali projekt razširitve velike plezalne stene v telovadnici Osnovne šole Prežihovega Voranca.

Ob tej priložnosti so pripravili svečano otvoritev obnovljenega objekta in dan odprtih vrat. Slavnostni program se je pričel s fanfarami treh glasbenikov: Lenarta Ziha, Mateja Mirnika in Miha Petka, ki smo jim kasneje prisluhnili še enkrat. Sledili so uvodni pozdrav ter govora predsednika Alpinističnega kluba Ravne Domna Petka in podžupana Občine Ravne na Koroškem Milana Škafarja ter podravnateljice OŠ Prežihovega Voranca Veronike Kotnik.

Član Alpinističnega kluba Ravne Andrej Špiler je predstavil plezanje na umetnih stenah in v naravi, gradnjo novo stene od ideje, načrtovanja in trdega dela do resničnosti tako z besedami kot projekcijo. Da pa plezanje še zdaleč ni edini hobi, s katerim se ukvarjajo člani alpinističnega kluba Ravne, potrjujeta tudi moderatorki programa Živa in Tara Ledinek ter glasbenika Gregor Vezonik na violini in Miha Šumnik s harmoniko, ki sta se predstavila z glasbeno točko pripravljeno posebej za današnjo priložnost.

Danica Hudrap

26.01.2011

 

 

 

 

 


Vecer.si  26.01.2011


 

 

 

 

 

 

 


...01.2011

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti