Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ko pobegnemo megli

Večer - Potovanja, Carmen Leban: Kako turobno je tam spodaj.

Ko Slovenijo pogosto zagrinja gosta megla, si tisti, ki se podajo nekoliko višje in uživajo na soncu, niti predstavljajo ne, kako turobno je tam spodaj. Ena izmed takih lokacij je prav gotovo naše visokogorsko smučišče Kanin, ki se te dni kopa v soncu.

Trimetrska snežna odeja je zagotovilo, da se bo na Kaninu smučalo še daleč v pomlad ali vsaj do konca prvomajskih praznikov. Naravni sneg je na naših in številnih evropskih smučiščih že prava redkost, zato je smuka kot nalašč za užitkarje.

Povezava z italijansko stranjo omogoča kvalitetno smuko skozi ves dan, saj ko sonce in nekoliko višje temperature omehčajo snežno odejo na naši strani smučišča z južno lego, je smučarjem na voljo severna in bolj osojna stran, kjer so proge tudi v popoldanskem času trde in zato tudi dokaj ohranjene.

V ATC Kanin, kjer je letos vajeti prevzel novi direktor Simon Klaut, želijo popestriti ponudbo. "Smučarjem bi radi poleg smučanja, ki je že tako ali tako na zelo kvalitetnem nivoju, ponujamo različne dejavnosti, s katerimi si lahko popestrijo dan in kakšno urico več ostanejo na hribu. Poskrbeli smo za zabavo z didžejem, občasno pa bomo organizirali tudi živo glasbo. Za otroke skrbita animatorki, pripravljamo pa tudi različne prireditve, teste Elanovih smuči in party predstavitve različnih izdelkov."

Po več kot dveh desetletjih odpira vrata okrepčevalnica Kavka ob gondolski postaji C, dodobra pa so prenovili tudi ponudbo hrane v restavraciji Prestreljenik. "Veliko pozornosti namenjamo tradicionalni slovenski hrani s poudarkom na bovških specialitetah, saj je moč poskusiti denimo tudi bovški ovčji sir in skuto, zanimivo sladico - bovške krafe (štruklji z nadevom iz suhih hrušk) in druge jedi, med katerimi se jih najde kar nekaj 'na žlico'," pove vodja restavracije Borut Jakič, ki se je kot kuharski mojster kalil v novogoriški Perli in s kuharsko ekipo pobiral priznanja na kuharskih olimpijadah. Slastno in cenovno dokaj dostopne dobrote so odkrili tudi italijanski in avstrijski smučarji, ki se na Kanin običajno podajo z Nevejskega sedla.

S povezavo obeh smučišč so bovški žičničarji nekoliko razrešili tudi zaplet z vetrom, saj je mogoče ob vetrovnih dnevih, ko naprave na slovenski strani ne obratujejo, smučati na italijanski strani Kanina, za imetnike večdnevnih smučarskih vozovnic pa je organiziran brezplačen avtobusni prevoz do Nevejskega sedla.

Direktor Klaut priznava, da vodenje takega visokogorskega smučišča, kot je Kanin, ni prav enostavno in samo podatek, da je dežela Furlanija - Julijska krajina v zadnjih letih v projekt na italijanski strani Kanina vložila 33 milijonov, pove vse. Prepričan je, da bi se morala tudi naša država aktivneje vključevati v take projekte, saj lahko trdimo, da je Kanin zaradi lege in specifike smučišče s posebnimi potrebami.

Carmen Leban


 

 


 

Vecer.si 27.01.2011

Na sončnem Kaninu, ko se dolina duši v megli.

Na sončnem Kaninu, ko se dolina duši v megli. (Nejc Bole)

 

 

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti