Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežnik ...

Izpod Snežnika - Vojko Čeligoj: ... na straneh Slovenskega naroda leta 1874 in 50 let pozneje.

Slovenski narod, 11. julija 1874
»Kočo na Kranjskem Snežniku« na Novih Krajšinah na vzhodnem pobočju Snežnika je zgradila Podružnica nemško-avstrijskega planinskega društva iz Trsta. Pri gradnji in zbiranju sredstev je sodeloval tudi pesnik Rudolf Baumbach, avtor znane pesnitve o Zlatorogu. Vabilo na obisk koče, je na svojih straneh objavil tudi Slovenski narod, teden dni pred otvoritvijo, ki je bila 19. julija 1874.
V vabilu izvemo, da je izhodišče za obisk Snežnika med železniškima postajama Rakek in Ilirska Bistrica, da je koča v višini 4800 čevljev, da ima koča tudi prenočišča (21—30 oseb lehko prenoči) in da se je lahko poslužijo turisti »vseh narodov« in da lahko dvignejo ključe koče v vaseh Iga vasi, v Koritnicah na Pivki in v Klani!

Obvestilo prav nič ne diši po kakšnem narodnostnem izključevanju.

Čisto drugače zveni petdeset let pozneje objavljena vest v istem časopisu iz istega mesta: Slovenski narod, 29. aprila 1924

Tržaški Italijani delajo reklamo za obisk Snežnika v nedeljo, 27. julija 1924.
Poročevalec upravičeno pričakuje, da se »na Snežniku ne bo manjkalo neizogibnega naglašanja italijanstva, dasi Snežnik ni bil nikdar Italijanski in tudi Italijani svoj čas niti sanjali niso, da bo spadal kdaj v Julijsko krajino in nosil ponosno italijansko ime »Monte Nevoso«.

 

Koča na Kranjskem Snežniku, kot jo je videl češki slikar Jan Trentan Havliček (1856-1934): Kmalu po njeni otvoritvi. Bila je prva prva planinska koča, ki jo je na ozemlju današnje Slovenije zgradilo kako planinsko društvo. >>>

Vojko Čeligoj

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti