Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Nočni eksponent v Gornji Radgoni

SiOL - Manca Čujež: Nočno orientacijsko tekmovanje v Gornji Radgoni je bilo četrti januarski konec tedna pravi izziv za 45 tekmovalcev, večinoma s Štajerske, kjer je ostala tudi zmaga – v Poljčanah.

Drugo od štirih tekmovanj
Drugo orientacijsko tekmovanje v sklopu Eksponenta – eksperimenta planinske orientacije je 22. januarja gostila Gornja Radgona, ki je prevzela štafeto od Gorice pri Slivnici, kjer je novembra potekal planinski orientacijski maraton. Mladinska komisija Planinske zveze Slovenije (MK PZS), katere barve sta zastopala Izabel Vadnal in Anže Boh, in Planinsko društvo (PD) Gornja Radgona sta poskrbela, da so se tekmovalci na nočni progi dodobra spotili, uporabili vse svoje orientacijsko znanje in se na Štajerskem dobro počutili.

Tekme, ki se je začela ob poslavljanju sobote in raztegnila v noč na nedeljo, se je udeležilo 45 tekmovalcev, od tega pet predstavnic nežnejšega spola, iz enajstih planinskih društev: Domžale, Gornja Radgona, Lovrenc na Pohorju, Poljčane, Ptuj, Rečica ob Savinji, Ruše, Slivnica pri Celju, Šoštanj, Velenje in Zabukovica.

Zmaga v Poljčane
Petnajstkilometrska proga po Gornji Radgoni in njeni vinogradniški okolici z devetimi kontrolnimi točkami ni bila mačji kašelj niti za zmagovalca Gvida Španringa in Primoža Koražijo, ki sta na cilj prišla po dobrih dveh urah. "Postavitev proge je bila za nočno orientacijo dokaj zahtevna, tako da je bilo treba uporabiti vse znanje in izkušnje za uspešno opravljeno pot. Do šeste kontrolne točke je šlo dokaj tekoče, nato pa naju je napaka pri določitvi azimuta stala kar precej časa. Velika ovira pri gibanju so bili tudi ograjeni vinogradi, ki jih je bilo treba zaobiti in nato spet iskati pravilno smer. Za hitrejše napredovanje je bilo treba več uporabljati ceste in poti, čeprav je bila pot zato daljša, saj je gibanje po brezpotju v temi zelo oteženo in nevarno. Relief terena je bilo treba razbrati s karte, saj v temi ni bilo razvidno območje, po katerem smo se gibali, zato je bilo treba večkrat kot običajno na dnevni orientaciji pogledati na zemljevid," je povedal Gvido Španring iz zmagovalne ekipe PD Poljčane 2 – Boč.

Drugo mesto sta si priorientirala Vasja Jerčič in Miha Planinc (Durasport Velenje), tretje mesto pa so osvojili Brane Korez, Igor Zadravec in Matej Korošec iz druge poljčanske ekipe PD Poljčane 1 – Lisjaki. Najboljši so se s pokali in priznanji ovenčali po polnoči, seveda v družbi slavne radgonske penine v barvah pokalov.

Eksperiment planinske orientacije še do aprila
V prihodnjih mesecih se obeta nadaljevanje eksperimentalne orientacije. "V okviru projekta Eksponent in tokrat v sodelovanju s Slovensko treking ligo 13. februarja organiziramo tretjo tekmo, ki bo v okolici Ljubljane potekala po sistemu izbirnih točk. Postavljenih bo več točk, ki bodo različno ovrednotene, tekmovalci pa bodo imeli na voljo štiri ure. Zmaga tisti, ki v predpisanem času zbere največ točk. V drugi polovici marca pa bo sklepna četrta tekma z bolj adrenalinskim pridihom," je napovedala Izabel Vadnal, soorganizatorka Nočnega eksponenta.

Besedilo: Manca Čujež
Fotografije: Izabel Vadnal in Franc Prelog
 

 

SPORTAL: 25.01.11, 15:48

  
 


V pričakovanju večera v Gornji Radgoni 


Na cilju nočnega orientacijskega izziva 


Prvo- in drugouvrščeni na Nočnem eksponentu
v družbi organizatorjev

Kategorije:
Novosti SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti