Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Y v Vrtači

Bojan Ambrožič: Grapo Y v Vrtači sem že pred leti občudoval s Palca. Pravzaprav niti ne spominja na y, ampak prej na trizob, ker se grapa cepi na tri dele (Levi Y, Centralno grapo in Desni Y).

Z bratom sva do same grape uporabila klasičen dostop čez smučišče Zelenica, ki pa žal letos zaradi premajhne količine snega ne obratuje. Snega je nekaj časa sicer bilo (skoraj) dovolj. Teden dni nazaj pa je odjuga s temperaturami kar prek 10 °C pobrala precejšno količino snega.

Še v dolini Suho ruševje ni bilo prav veliko snega. Večina ruševja je bilo še nad snegom. Grapa se začne skorajda na koncu doline levo od grape med Vrtačo in Zelenjakom. V spodnjem delu na melišču pred vstopom v grapo je bil sneg trd. Višje pa se je začelo rahlo predirati. Šla sva po levem (lažjem) kraku grape, ker nisva vedela ali so zaliti vsi skoki v desni varianti grape.
Strmina ni pretirano huda – do okoli 50 °, čeprav mogoče od daleč zgleda, da je bolj strmo. Sicer pa zelo luštna pikarija. Mogoče je grapa le malce prekratka in je užitka kar prekmalu konec.
Za hiter sestop sva uporabila Južno grapo. Čisto vršni del je bil sicer malce leden, nižje pa se je za sestop ravno prav prediralo.

Lep gorniški pozdrav,
Bojan Ambrožič

 25.01.2011

Y v Vrtači ( Vzhodna grapa)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti RAZ

1 komentarjev na članku "Y v Vrtači"

Janez Javoršek,

Bojan pozdravljen, Nikjer nisem zasledil , da bi v Vrtači obstajal levi Y, po mojih inf. naj bi to bila Osrednja grapa.

lp Janez

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti