Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jota v Triglavskem narodnem parku

Slovenske novice: Slovenija je gostila srečanje alpskih nadzornikov, ki so se zavezali k varovanju gorskega okolja — Udeleženci iz osmih evropskih držav so se med seboj kosali tudi v kulinariki

Cilj Alpske konvencije, sporazum o varovanju Alp je podpisalo osem držav Evrope, je dolgoročno ohranjanje naravnega alpskega ekosistema in trajnostni razvoj,« je dejal predsedujoči dr. Michael Vogel, direktor nemškega narodnega parka Berchtesgaden. Dodal pa je, da zavarovana območja obišče vsako leto 22 milijonov ljudi. Triglavski narodni park, ki letos praznuje tridesetletnico, je pripravilo 16. športno-družabno srečanje v Sloveniji. Memoriala Danilo Re se je udeležilo 200 nadzornikov. Tekmovali so v teku, streljanju, veleslalomu in turnem smučanju, torej disciplinah, ki jih vsi zaposleni uporabljajo pri vsakodnevnem delu.

Na strokovnem posvetu so se pogovarjali o tem, kako lahko parkovni nadzorniki pripomorejo k uresničevanju ciljev Alpske konvencije. »Pri nas v TNP je zaposlenih 20 nadzornikov v petih naravovarstvenih oddelkih parka. Vsakemu je zaupan nadzor na območju, velikem približno 5000 hektarov,« je med drugim dejal direktor TNP mag. Martin Šolar, ki se je sam prvič udeležil takega srečanja pred 19 leti. Kot posebnost po uvodnem delu je vsakoletna izvirna pogostitev. Udeleženci s seboj pripeljejo in ponudijo specialitete z območij, kjer delajo. Letos sta se ekipam Avstrije, Italije, Nemčije, Švice in Slovenije pridružili še ekipi parkov Romunije in Srbije. Blejski župan Janez Fajfar, tudi poznavalec kulinarike, je dejal, da že dolgo ni videl toliko raznovrstnih sirov in drugih specialitet pod eno streho.

(M. K.)

 25.01.2011

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti