Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Železna luna v Julijcih

Slovenske novice - Stanislav Jesenovec: Visokogorska veriga na Slovenskem odkriva številne najdbe od bronaste dobe naprej — V prihodnje tudi organizirani ogledi

Marija Ogrin, Janez Bizjak in mag. Martin Šolar so s strokovno sodelavko dr. Jano Horvat v vodniku Železna pot – Iron Route proučili sledi človeka na območju vzhodnih Julijskih Alp, v mednarodnem projektu na novo ovrednotili stare, z rudarstvom zaznamovane pokrajine, in dvignili zavest o lokalni in pokrajinski vrednosti 2800 let stare rudarske tradicije. Na arheološkem muzejskem večeru o petih krožnih pohodih, ki vodijo po sledeh bobovca na Pokljuki, bronastega zvonca v Fužinskih planinah, Zlatoroga med Komno in Voglom, Ajdov med Bohinjsko Bistrico in Pečano pod Ratitovcem ter prvih pastirjev v Krmi, je Janez Bizjak priznal, da je mnogokrat hodil kot direktor Triglavskega narodnega parka po tem ozemlju, a se ni nikdar vprašal, zakaj ima ponekod takšno podobo kot kraterji na Luni. Z raziskovanji, ki jih je skrbno vodila Marija Ogrin, tedaj vodja muzejev v Bohinju, zdaj pa v. d. direktorja Gorenjskega muzeja, pa so odkrili, da so na teh krajih prebivalci Julijskih Alp kopali železno rudo in jo v majhnih, približno 30 centimetrov velikih pečeh topili v železo. Nabiralci rude, še posebno pa oglarji, topilničarji in obdelovalci železa, so bili tudi prvi zelo cenjeni poklici. Kaj so znali narediti v obdobju od bronaste dobe do zgodnjega srednjega veka, je mogoče videti na razstavi v stebriščni dvorani kranjske mestne hiše.

Za vsak del poti je potrebno od pet do devet ur gorniške hoje in nič manj skrbnega opazovanja odkritij in zanimivih zgradb na Mrzlem Studencu, nad Lipanco, na Rudnem polju, planinah Klek, Javornik, Blato, Krstenica, v Latu, Ovčarija, Vogel in Pečana, pa na Komni, Ajdovskem gradcu, Krmi in Zgornji Krmi. »Letos bomo zagotovo izvedli nekaj organiziranih muzejskih vodenj po teh nadvse zanimivih poteh,« je napovedala Marija Ogrin.

Stanislav Jesenovec

 25.01.2011

Kategorije:
Novosti BIB POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti